Illuminati Hotties - Free I.H: This Is Not the One You've Been Waiting For [2020]

Illuminati Hotties
Free I.H: This Is Not the One You've Been Waiting
Self-released / 2020
8.8
9

Da li zbog jačanja svesti o rodnoj ravnopravnosti širom sveta, da li zbog svih onih skandala sa #metoo ili jednostavno, zato što je neko konačno shvatio da su devojke sa indie scene veoma  veoma dobre, stekla sam utisak da je u protekloj deceniji mnogo više njih dobilo priliku da predstavi svoju muziku. Jedna od tih devojaka je i Sarah Tudzin, nucleus benda Illuminati Hotties sa kojima je 2018. godine objavila dobar debi album “Kiss Yr Frenemiess”.  Tudzin nije novo ime u svetu muzike. Pre Illuminati Hotties radila je je kao producent, i inženjer zvuka sa mnogim popularnim bendovima poput  TV On The RadioSlowdive ili Beach House.

Kiss Yr Frenemies” je Illuminati Hotties i pre svega Tudzinovu, kao osobu koja stoji apsolutno iza svih stadijuma izrade ovog albuma, predstavio kao muzičke stvaraoce koji svakako imaju puno potencijala ali i prostora za hrabrije inkorporiranje ličnog kreativnog pečata u svoja dela. Ne samo Sarah Tudzin već mnoge od njenih kolegnica sa indie scene našle su se u veoma sličnoj situaciji. Na moje razočaranje, neke od njih okrenule su se aktuelnim trendovima.  Oštrinu i snagu zvuka svojih prvenaca menjali nežnijom, emotivnijom, i pre svega dosadnijom atmosferom. Da li je možda razlog što publika želi da u umetnici vidi “damsel in distress”, koje svojim pesmama  kod slušaoca izazivaju poriv da mu se “setan pogled” gubi negde na dalekom horizontrui dok krhka i nežna stvorenja “snažnim izlivom emocija” lamentiraju nad tužnom sudbinom neshvaćene i napaćene umteničke duše privilegovane bele tinejdžerke.

Fuck that! Jedna Phoebe Bridgers je jedna Phoebe Bridgers previše.

Jedini put kada se meni pogled gubi u daljini je kada traga za autobusom koji kasni 45 minuta. Zato želim da čujem krhu i nežnu devojku koja snagom svoje distorzije brutalno razbija predrasude i stereotipove. I Sarah Tudzen i njeni Illuminaite Hotties su učinili upravo to svojim drugim albumom Free I.H: This Is Not the One You've Been Waiting For.

Ovaj album ili kako Sarah za njega kaže “mixtape” ima zanimljivu istoriju. Naime drugi album Illuminati Hotties bio je gotov još prošlog leta. Ali avaj, tokom druge polovine godine postalo je jasno da izdavačka kuća Tiny Engines, koja pod svojim ugovorm drži Illuminatie Hotties ima velikih problema.  Muzičarima i bendovima dugo nisu isplaćivali tantieme, kao i druge finansijske obaveze. Potpuno je jasno da u jednoj takvoj situaciji svaki umetnik želi da pre svega obezbedi sebe i ono šo radi. Tako je Sarah Tudzin sela za sto sa likovima iz izdavačke kuće i došla do dogovora da za keš otkupi ugovor pod uslovom da sva zarada i tantieme drugog albuma ovog benda pripradnu izdavačkoj kući. Potez za koji je ostavio gorak ukus i utisak da je podvijenog repa izašla iz te kancelarije.

Umesto da izdavačkoj kući, koja jasno nije imala nikave namere da bilo šta uloži u promociju benda i novog materjala, ustupi album na kome je radila dugo i u koji je ulila dosta emocija, odlučila je da im isporuči nešto poptuno novo. Tudzin je napisala, komponovala i snimila 10 pesma, uz pomoć članova benda Tima Kmeta na bubnjevima, Zacha Bilsona na bas gitari u toku tri nedelje u februraru i sve to miksovala i producirala u martu.

U pank rock formi sa oštrom distorziranom gitarom pesme su nabijane prigušenim besom koji vode ka pravoj emotivnoj erupciji kroz režeći krik Tudzinove u “will i get cancelled if i write a song called, if you were a man you'd be so cancelled" ili kroz stihove “We Want to Be Free” u pesmi “free ppls”. “freequent letdown” i “b yr own b” su pravi zašećereni gitarski pop hitovi, “WATTBL” je gnevan izliv emocija upakovan u pank energiju, dok “melatonezone “ se poigrava tropskim ritmovima i pop rock refrenima dok je stihovi nikad jasnije ne pokazuju srednji prst “odelima” iz izdavačke kuće