Scandalous: The True Story of the National Enquirer [2019]

Scandalous: The True Story of the National Enquire
Režija: 
Mark Landsman
Scenario: 
Mark Landsman
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Sve one grozomorne i odvratne stvari koje danas i u poslednjih dvadeset godinama možete komotno ugledati na, ne samo izložbenim prostorima trafika i prodavnica novina, već i u megamarketima na mestima vidljivim svakom pojedničanom kupcu koji prolazi trasu prema kasi, e baš te gadosti patentirao je izvesni Generoso Pope Jr. Još pre 50 godina sa tabloidom National Enquirer.

Dokumetarac Marka Lendsmena (Mark Landsman) vraća nas u kasne šezdesete i u sumarak hipi pokreta, koji hoda i propada uporedo sa fijaskom zvanim rat u Vijetmanu, gde će smrt Martina Lutera Kinga spletom neobičnih okolnosti uzrokovati dolazak vlast tada već zaboravljenog Ajzenhauerovog potpredsednika Ričarda Niksona,

A onda je usledilo propadanje svih društvenih vrednosti, i na veliko iznenađenje konzervativaca i tradicionalista, procvetaće delovi privrede i industrije zaslužni za dekadenciju, razvrat i podilaženje najnižim ljudskim strastima i porivima.

Nije ni čudo da je baš tada jedan čovek, uz izvesnu pomoć krugova bliskim mafiji, pokrenuo novinu, koja u želji za visokim tiražom ne preza da na naslovicu stavlja iskasapljena tela ljudi nakon smrti u saobraćajnim nesrećama.

I kada se jednom oslobodi životinja, nju je teško zauzdati. Uz pomoć novinara spremnih da za visoke honorare pogaze čast i dostojanstvo profesije, National Enquirer je izrastao u jedan od najprodavanijih časopisa u Americi sedamdesetih godina, izvlačeći benefit od smrti Elvisa Prislija i raznoraznih skandala vezanih za bilo koju osobu koja se može podičiti statusom zvezde.

Devedesetih godina National Enquirer doživljava i procvat i fijasko. Nakon izveštavanja o hapšenju i suđenju O.J. Simpsonu, gde su pokupili lovorike i umalo se etablirali kao respektabilan časopis, usledio je sunovrat nakon smrti princeze Dajane, kada novinari (paparaci) u želji da dođu do ekskluzivnih fotografija Dajane i Dodija Al Fajeda, bivaju direktno optuženi za uzrok saobraćajne nesreće.

Dokumentarac Scandalous: The True Story of the National Enquirer je posveta jednom vremenu koje je iznedrilo vid izveštavanja kao posledicu dekadencije srednje klase američkog društva, i na taj način zauvek promenilo svet u smeru reletivizacije svih etičkih i moralnih vrednosti, jer je u svetu liberalnog kapitalizma čovek roba, a profit Bog.

Preporuka

share