Umbre [2014]

Umbre
HBO Europe, Multimedia Est / 2014
Režija: 
Bogdan Mirica, Igor Cobileanski
Scenario: 
Bogdan Mirica
Uloge: 

Serban Pavlu, Maria Obretin, Andreea Vasile

Zemlja proizvodnje: 
Romania
Jezik: 
Romanian, Spanish, English, Ukrainian
9
9

Rumunji su nam posljednjih godina priuštili mnogo zadovoljstva sa svojim filmovima, a mislim da su Sjene prva serija iz te zemlje na koju sam ikada naletio. I definitivno nisam pogriješio što sam odlučio dati priliku ovoj seriji, unatoč tome što sam morao dosta kopati po internetu kako bih pronašao ne samo sve epizode već i titlove. Riječ je o realističnoj krimi drami u čijem je središtu radnje taksist Relu Oncescu, a u prvim minutama prve epizode odmah vidimo da Relu nije obični vozač taksija, već je on utjerivač dugova za lokalne gangstere. Istovremeno, Relu je i obiteljski čovjek koji svoju suprugu, kćer tinejdžericu i 12-godišnjeg sina drži u "sjeni", odnosno pokušava od njih sakriti svoje pravo zanimanje. Godinama Relu svoj obiteljski i poslovni život drži toliko odvojenim da ostali članovi kriminalne organizacije i ne znaju da on ima obitelj, a sve se polako počinje urušavati kad tijekom jednog "poslića" slučajno ubije čovjeka koji je njegovom gazdi dugovao nekoliko tisuća eura. Sve njegove laži pomalo počinju izlaziti van, što god potom učini samo rezultira time da se zakopa sve dublje, a ubrzo u životnu opasnost dovede ne samo sebe, već i članove svoje obitelji.

Uz Relua i familiju imamo tu još niz živopisnih i autentičnih likova. Tu je gazda klana Capitanu, nekadašnji mučitelj i pripadnik rumunjske tajne službe Securitate, lukavi i beskrupulozni tip koji je izronio na površinu tijekom tranzicije i pretvorio se u crime-lorda bukureštanske gangsterske scene. Njegova desna ruka je Nico, nekadašnja prostitutka, koja je zbog svoje inteligencije i snalažljivosti uspjela napredovati na kriminalnoj ljestvici, a eminentni član bande je i Sabin, tupavi siledžija i čovjek za prljave poslove. Djed Puiu je nekadašnji kriminalac kojem je danas 68 godina i koji je Relua kao klinca uzeo pod svoje te ga naučio svim zanatima kriminala. Sada stari Puiu živi kod Relua u garaži, nagriza ga demencija i sa sjetom se prisjeća svojih slavnih kriminalnih dana. Teddy je naizgled sramežljivi i povučeni Capitanuov 18-godišnji sin, kojeg je gazda Reluu povjerio ne samo na brigu, već mu je dao zadatak da od njega napravi muškarca i uvede ga u posao, no ovaj se umjesto toga spetlja s Reluovom kćeri srednjoškolkom.

Ima tu još niz sporednih likova koji se povremeno pojavljuju, a krajem 2017. godine na platformi HBO Europe emitirana je druga sezona Sjeni. Publika je na tih šest epizoda morala čekati gotovo tri godine pošto je prva sezona s osam epizoda emitirana još početkom 2015., no čekanje se definitivno isplatilo. Druga sezona potpuno se naslanja na prvu i pratimo sve (preživjele) likove, ona donosi daljnje Reluovo zakopavanje u probleme ne samo sa svojom kriminalnom organizacijom, već i onim konkurentskima, a na kraj mafijaškim poslovima odlučio je stati i posebni odjel policije, kojem je na čelu bizarni inspektor. Kad bih jednom rječju morao opisati rumunjsku kinematografijom, vjerojatno bih se odlučio za riječ realizam, a upravo ta riječ najbolje opisuje i Sjene.

Cijeli taj prikaz rumunjskog društva djeluje toliko realistično i autentično da je gotovo pa karikaturalan, a autori serije, Bogdan Mirica i Igor Cobileanski u sve to ubacili su i lijepu dozu crnog humora i cinizma. Ubacili su i genijalne dijaloge kojih se ne bi postidio ni Quentin Tarantino, a rumunjske gangstere prikazali su kao krvožedne i hladnokrvne koljače, neotesane i beskrupulozne tipove, kojima je žrtvu isjeckati na komadiće potpuno normalan svakodnevni zadatak.

Način na koji su Mirica i Cobileanski prikazali tu rumunjsku svakodnevicu i stanje rumunjskog društva stvarno je fascinantan. Ljudi tako perfektno seciraju probleme u koje je upalo ne samo rumunjsko, već i gotovo sva društva postkomunističkih zemalja, a kao glavni problem ističu korupciju. U Sjenama fino vidimo kako se ta sveobuhvatna korumpiranost kreće od onih nižih pa prema višim razinama i kako su današnji političari i gangsteri zapravo pravi sijamski blizanci, tj. strukture koje su nastale iz istog taloga. Iako je u posljednjih četvrt stoljeća dio tih kriminalaca uspio oprati novac i djelomično se prebaciti u legalne biznise, vidimo da bez pravih gangsterskih poslova kao što su iznuđivanje, kamatarenje, šverc droge i prostitucija jednostavno i dalje ne mogu. Sjene su stvarno brutalna serija koja na prilično šokantan način prikazuje stanje svijesti jednog društva koje je potpuno izgubilo perspektivu da će jednog dana biti bolje.

Iako se na treću sezonu moralo čekati gotovo tri godine, strpljenje se isplatilo je «Umbre» je i dalje jedna od najboljih serija snimljenih u Europi u posljednjem desetljeću. Često se zna dogoditi kod serija da se možda i na silu pokušava brzati sa snimanjem novog materijala, novih sezona, a to ponekad rezultira padom u kvaliteti. Srećom, kod ove zbilja fantastične rumunjske krimi serije to nije slučaj jer Mirica i Cobileanski dali su si vremena, nastavili fino zaokruživati priču, a i dalje je u nenadmašnoj formi i Serban Pavlu kao do bola cinični Relu Uncescu, tip koji je i više nego dobro svjestan u što se to i zbog čega uvaljuje, no sve nam je jasnije da iz te kriminalne centrifuge izlaza nema.

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka