Someone, Somewhere [2019]

Deux moi
Ce Qui Me Meut, StudioCanal, France 2 Cinéma
Režija: 
Cédric Klapisch
Scenario: 
Santiago Amigorena (screenplay), Cédric Klapisch (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
France | Belgium
Jezik: 
French
8.0
8

Sedrik Klapiš (Cedric Klapisch) spada u red najuspešnijih francuskih reditelja mejnstrim struje, čiji su bioskopski hitovi neretko nalazili puteve i do inostranih distributera, nalazeći tako i publiku van francuskog govornog područja.

Međutim, iako se radilo o zabavnim romantičim komedijama i putopisnim dramama, sa osvrtom na međurasne i međunacionalne odnose, Klapišovi filmovi nisu pokazivali tendeciju ozbiljnijeg autorskog rada, barem do filma Someone, Somewhere.

Film se bavi jednim uobičajenim pogledom na izolaciju i pojavu anksiozonsti i depresije kod radno aktivnog stanovništva Francuske, ali na prilično diskretan i minimalistički način, onako kako baš ne propisuju pravila jeftine bioskopske zabave.

Klapiš se oslanja na narativni kontekst u meri u kojoj je to neophodno prosečnom gledaocu, ne sulfirajući publici kako da čitaju emocije junaka, ostavljajući tako inteligenciji posmatrača da slobodno donosi zaključke o događajima, tako da naš junak, zaglavljen u svom društveno nerazumvljivom stanju, nailazi na pomešana osećanja porodice i potražuje eskapizam u neutaživoj želji za vezivanjem sa istomišljenicima.

Someone, Somewhere je značajan iskorak u pozitivnom smeru Sedrika Klapiša, ali to čak i nije presudna stvar za korektan uspeh njegovog filma, već presudna stvar leži u činjenici da njegova drama odlično funkcioniše kao pristojno zaokružena celina o usamljenosti čoveka dvedesetprvog veka.

Preporuka