Heimebane [2019]

Heimebane
NRK TV / 2018 / 2019
Scenario: 
Johan Fasting, Christian Almerud Owe, H.M. Hvattum
Zemlja proizvodnje: 
Norveška
Jezik: 
norveški
8.9
9

Da li bi žena mogla da trenira ili vodi muški fubalski tim? Odgovor na to pitanje je toliko jednostavan da je glupo postaviti ga. Naravno da bi mogla, i već ima žena koje su na čelu muških fubalskih klubova, doduše u nižim ligama.

Gledajući nekoliko utakmica na fudbalskom prvenstvu za žene, prošle godine promenio sam moje mišljenje o ženama u fudbalu za 180 stepeni. Te utakmice su bile daleko borbenije i čvršće nego nacionalnih selekcija njihovih muških kolega. Start jedne igračice više je ličio na bodycheck nego na remplovanje,oborena suparnica je brzo ustala i nastavila da trči.

Da je na njenom mestu bila neka od fudbalskih starleta poput Ronalda, Mesija, Neimara i njima sličnih, vinovnik ovog nezapamćenog fudbalskog zločina ne samo da bi dobio crveni karton, već bi popio doživotnu zabranu igranja fudbala, zaglavio bi tri doživotne robije na kojoj bi mu se pridružila bliža i dalje familija, prve komšije, dok bi šurakov hrčak, za primer, bio  javno pogubljen.

Devojke su igrale sa više žara i volje, igrale su čvrsto i žestoko, onaj pravi fudbal koje su njihove kolege, one iz „vrhunskih“ timova, odavno zaboravile, jer  umesto na treningu,  više vremena provode na instagramu, kod manikira, pedikira, frizera i na časovima glume.  I ne samo da bi žena mogla da bude trener muškog fubalskog kluba već bi siguran sam bila bolja od mnogih svojih muških kolega. Na žalost živimo u neravnopravnom svetu, pa za posao koji se prirodno smatra muškim, žena bi morala da radi tri puta više i bude 10 puta bolja kako bi joj se uopšte pružila prilika.

Na samom početku tv serije „Heimebane“ izgleda da ćemo imati priču o ženi koja se probija u potpuno muškom svetu. Fudbalski klub Varg IL, iz malog mesta Ulsteinvik na zapadu Norveške, nakon mnogo godina konačno se dokopao prve norveške lige.

Dve nedelje pred početak prvenstva dugogdišnji trener doživljava srčani udar, i zamena za njega se mora naći veoma brzo. Naravno, prvi izbor je najpopularniji fudbaler kluba, Michael Ellingsen, nekada zvezda najvećih klubova u engleskoj, francuskoj i italijanskoj ligi, sada sa svojih 38 godina, već uveliko na zalasku karijere. Elingsena glumi velika norveška ali i svetska fudbalska zvezda a sada i glumac,  John Carew, koji je tokom fudbalske karijere igrao za velike evropske timove poput Valensije, Rome, Liona, Aston Vile, Vest Hema a  za reprezentaciju Norveške odigrao je preko 90 utakmica.

Elem,  generalni menadžer kluba Espen Eide (Morten Svartveit)  nije baš siguran u njegove trenerske sposobnosti i tokom gostovanja na televiziji, zapadne mu za oko Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp), trener izvesnog norveškog ženskog fudbalskog tima koji je na dobrom putu ka finalu Lige šampiona, za žene naravno. Espen je zaintrigiran njenom vizijom fudbala i ponudi joj da bude asistent Elingsenu, kome bi pomoć u trenerskom poslu svakako dobro došla. 

Helena želi više od toga, i veoma hrabrim i drskim potezom dobije mesto prve žene na čelu muškog fudbalskog kluba.Uzgred, „Heimebane“ nije prva serija sa koja se bavi ovom temom. Bila je pre jedno tridersetak godina jedna engleska serija „The Manageress“ u kome je Cherie Lunghi glumila menadžerku fudbalskog kluba Blackburn Rovers, tada niželigaša.

Preporuka

share