Dishonored

Dishonored
Action adventure
Bethseda Softworks, Arcane Studios. 2012.

Otprilike tamo gde su stali Deus Ex i Bioshock, Dishonored nastavlja i ponovo vraća izbor toka igranja u ruke samog igrača, samo ovog puta u steam punk okruženju.

Igrate kao Corvo Attano, telohranitelj i branilac Carice, koji se nalazi u mračnoj luci Dunwall, gde je na snazi epidemija kuge koju šire pacovi. Grad je industrijska zona. Ranije je bio mali ribarski gradić a sa pronalaskom izvora nafte, postaje moćna sredina. Gde ima moći ima i legla korupcije, političkih mahinacija i borbe za vlast, i sve to doživljava kulminaciju u momentu atentata na Caricu, kada Corvo kreće da osveti njenu smrt.

Osveta se može izvesti na više načina. Za razliku od drugih video igara, Corvo nije odmah u startu predodređen da bude masovni ubica. Cela igra se može završiti a da pritom ne ubijete nijednog protagonistu, da izbegnete stražare tako što ćete ih onesvestiti ili da koristite oružje koje neće naneti smrtonosne povrede. Naravno, ako želite da se krvavo osvetite za smrt svoje štićenice, slobodno možete pokušati, ali uz veliku posledicu na kraju. Puno leševa koje ostavljate za sobom privlače veliki broj pacova i samim tim, grozniji završetak igre. Sama igra vam daje razne mogućnosti kako da unapredite svoje sposobnosti, igrali na jedan ili na drugi način. Npr, ako imate misiju da eliminišete dve mete, uvek postoji alternativni način kako da izvršite zadatak. Jedan način je jednostavan upad i egzekucija uz mnogo žrtava. Drugi način je teži, sofisticiraniji ali i efikasniji - pronađete, recimo, nekog od karaktera koji vam može dati tajni kod. Tajni kod je potreban drugom karakteru u drugom delu grada i on će, u zamenu, eliminisati umesto vas mete i rešiti vam misiju bez vašeg direktnog uplitanja.... ili ćete odigrati neku od kombinacija. Sve je na izboru samog igrača i to je ono što u osnovi ovu igru čini posebno zanimljivom.

Na svom putu, glavni lik Corvo, može koristiti 10 određenih moći koje se otključavaju i svaka od njih se može unaprediti. Na nivoima se sakupljaju Rune koje su skrivene na različitim mestima i pomoću kojih je moguće otključati nove ili unaprediti postojeće sposobnosti. Opet, sam razvoj specifičnih sposobnosti zavisi isključivo od igrača, dat je slobodan izbor. Recimo, ako želite da izvršavate misije poput duha, unapredićete Dark Vision koji omogućuje da se može videti ko je iza zidova, Agility omogućuje i unapređuje skokove sa i na razne platforme bez gubljenja energije i povreda. Može se unaprediti i oprema koju nosite, npr. čizme sa čijim unapređenjem dobijate mogućnost nečujnog hoda prilikom šunjanja iza leđa neprijatelja. Ako ste, pak, u fazonu marinaca, unapredićete ubilačke nagone i oružja potrebna za egzekucije. Dishonored je igra u čijoj je biti eksperimentisanje i istraživanje - što više Runa pronađete, više ćete unaprediti svog karaktera u igri i mnogo ćete lakše prelaziti određene delove nivoa, samim tim, stvorićete svoj kraj igre kakav želite.

Definitivno igra koja se odigra do kraja a zatim, nakon nekog kratkog vremena krene iznova sa novim setom sposobnosti i arsenala.

Preporuka

share