After Life [2019]

After Life
Netflix
Režija: 
Ricky Gervais
Scenario: 
Ricky Gervais
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.0
8

Riki Džervejs (Ricky Gervais) je poslednjih godina, a naročito u poslednjih nekoliko nedelja, nakon možda kraja svoje karijere kao prezentera nagrade Zlatni Globus, ostao u široj javnosti upamćen upravo kao dežurni provokator mahom holivudskih zvezda i komentator tračeva i pojava u Americi, iako je svojih specifičnim humorom pre svega orijentisan ka evropskoj publici i tržištu.

Tu činjenicu potvrđuju i njegov poslednji uradak, serijal za moćni Netflix nazvan After Life.

After Life u dobroj meri sadrži one karakteristične sastojke Džervejsovog suptilnog narativa, koji pleni mahom svojom iskrenošću i toplodušnošću, odnosno onim karakternim obrisima koji se ogledaju u samom scenaristi.

Nakon uspeha serijala The Office i Extras, gde je Džervejs eksperimentisao sa Kaufmanovskim humorom, ovaj talentovani autor je prešavši na veliko platno krenuo jednim emotivno utabanijim stazama, gde je njegov cinični karakter iz stvarnog života preuzimao duše junaka koje je ovaplodio filmovima The Invention of Lying, Cemetery Junction i Ghost Town.

Iako se negde pojavljivao ili kao autor, ili kao scenarista, ili kao glumac, Džervejs se istakao kao svestran i prilagodljiv komičar, tako da je serija After Life logičan nastavak njegove glumačke i autorske agende.

Ciničan i naizgled suicidalan kolumnista provinciijskih novina zapada u anksiozno stanje nakon smrti svoje supruge, vređajući i ismejavajući sve koji ga okružuju. Njegovi postupci nisu isključivo posledica gubitka životnog saputnika, već vrlo često i želja da se učmala palanaka pokrene iz stanja obamrlosti.

Naravno, poslovično obavezne posete psihijatru ne daju rezultat, tako da junakovo stanje naizgled klizi rekom bez povratka.

After Life nije serijal koji zalazi duboko u polja psihoanalize i viviseciranja ljudske duše, i načina na koji se pojedinci i društvo nose sa gubitkom voljenih, već više relaksirajuća kontemplacija na temu života u maloj sredini, koji ima svoje male prednosti i određene mane, što ga čini izuzetno povoljnim za dugovečnost, ako imate ustaljene rutine, ali vas može učiniti i duboko nesrećnim, ako imate veće aspiracije u životu.

Sagledavano na taj način, Džervejsov uradak je uspela vežba, koja još jednom potvrđuje njegov talenat da sklapanjem pre svega smislenih i filozofskih dijaloga, zadre u dušu svakog otvorenog i iskrenog ljudskog bića.

Preporuka

share