Damien Jurado - In the Shape of a Storm [2019]

Damien Jurado
In the Shape of a Storm
Loose Music / 2019
7.8
7

In the Shape of a Storm” je četrnaesti album u karijeri za Damiena Jurada i prvi album koji je snimio od preseljenja u Los Anđeles, nakon 45 godina života u rodnom Sijetlu. Za ovaj album Jurado se vratio svojim korenima, ogoljenom zvuku samo njegovog glasa i gitare. Pesme sa ovog albuma nastajale su tokom cele njegove karijere ali nisu nalazile mesta na prethodnim albumima. Ceo album je rezultat dvosatne sesije u studiju, tokom koje je, na pojedinim pesmama, prateću gitaru svirao Josh Gordon.

Jurado je ovaj album posvetio svom dobrom prijatelju, muzičaru i producentu Richardu Swiftu, koji je preminuo 2018.godine nakon zdravstvenih problema izazvanih alkoholizmom. Swift je producirqao četiri Juradova albuma, Saint Bartlett (2010), Maraqopa (2012), Brothers and Sisters of the Eternal Son (2014), Visions of Us on the Land (2016) koji su Juradu doneli popularnost kod mnogo šire publike.

U tradiciji vrsnih bardova, kojima nije potrebno ništa više osim sopstvenog glasa, gitare Jurado je i dalje majstor komponovanja gorkoslatkih, setnih melodija koje prate njegovu poeziju.  Nakon poslednja četiri albuma, već pomenutih  Maraqopa,  Brothers and Sisters of the Eternal Son , Visions of Us on the Land i The Horizon Just Laughed (2018) koji su bili veoma raskošno aranžrani bogatim muzičkim slojevima, povratak na ovako ogoljenu zvučnu reprezentaciju možda će nekome zvučati pomalo sirovo i dosadno.

Pa ipak In the Shape of a Storm je još samo jedan odličan primer vrsnog Juradovog umeća što pesme poput “Throw Me Now Your Arms”, “ Where You Want Me to Be”, “Lincoln” ili pak apsoluno svaka pesma sa ovog albuma nedosmisleno dokazuju. Pravom i iskrenom umetniku i muzičaru retko je potrebno mnogo više od gitare da kaže ono što želi i oseća.