Black Mirror: Bandersnatch [2018]

Black Mirror: Bandersnatch
Netflix
Režija: 
David Slade
Scenario: 
Charlie Brooker
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.0
8

Prekaljeni televizijski i filmski reditelj, britanskog porekla, Dejvid Slejd (David Slade), široj javnosti poznatiji kao autor uspešnih filmova Hard Candy i 30 Days of Night, i kao producent iza serijala Hannibal i American Gods, nametnuo se kao sasvim logično rešenje za mesto mastermajnda iza prve dugometražne izvedenice popularne serije Black Mirror, pod nazivom Black Mirror: Bandersnatch.

Popularnost britanske serije se pre svega vezuje za generacije rođene šezdesetih i sedamdesetih, odnosno zaklete SF fanove, koji su se iz različitih, ali pre svega sentimentalnih razloga vezali za priče iz radionice Čarlija Brukera (Charlie Brooker).

Slejd, prateći iskusno matricu uspeha serijala, i gađajući ciljano publiku koja se dobrano identifikovala sa bizarnim, distopijskim avanaturama junaka raznovrsnih epizoda tokom godina, uz obilatu pomoć Brukera, vraća nas u vreme kreiranja video igara.

Njegov junak je mladi programer, koji će krenuti u preipitivanje realnosti kada od popularne novele ekscentričnog autora bude izradio video igru.

Film se pokazao kao dobar poligon za poigravanje kako Brukera, kao vrsnog scenariste, tako i Slejda, iskusnog estete i stiliste, koji je svoju karijeru gradio u saradnji sa muzičkim zvedama kao što su Fatboy Slim, Aphex Twin, System of a Down, Stone Temple Pilots, Tori Amos...

Povratak u 1984. godinu, i za Brukera i za Slejda bio je sentimentalni trip, koji su dobrano iskoristili kao bi što više kičastog šmeka inkorporirali u Bandersnatch.

Bogato i koloritno uređeni entrerijeri podsećaju na dekadu zanesenjaka, vizionara, ekscentrika postendivorholovskog tipa, a nesavršenost tehničkih uređaja ukazuju na vreme kada su se istinski rad i posvećenost cenili, poštovali, i što je najvažnije davali rezultate.

Naravno, nije sve u filmu savršeno umetnuto u onirični matriks osamdesetih godina. Bruker i Slejd preteruju u komplikovanju sudbina i događaja, stvarajući atmosferu u kojoj priča pada u sekundarnu misiju, i gde stil bukvalno davi supstancu ogrezlu u sopstveni univerzum kompleksnosti.

Black Mirror: Bandersnatch tako ostaje, kao i celokupan serijal, skriveno blago, slatka tajna i kultni uradak dostupan, poznat i razumljiv samo jednoj maloj, ali probranoj zajednici ljubitelja video igara, SF filmova i generalno ljubitelja osamdesetih godina.

Preporuka

share

share