DJ Krush and Toshinori Kondo - Ki-Oku [1998]

DJ Krush and Toshinori Kondo
Ki - Oku
1998
8
8
 
DJ Krush je jedan od "gramofondžija" veterana, poznat po svojim mračnim i downtempo hip-hop bitovima. Dugo je već bio na sceni do izdavanja albuma Ki-Oku. Na njegovom kontu se već nalazilo dosta toga - od kolaboracija sa Ninja Tune preko kompilacije ColdCrushCuts (na kojoj je jedan CD u njegovoj režiji mikseva) pa sve do sopstvenih izdanja Meiso, Milight i Kakusei. Ukratko, gdegod naiđete na njegovo ime u produkciji ili realizaciji znajte da se radi o vrhunskom kvalitetu zvuka.
Za potrebe ovog albuma, Toshinori Kondo je angažovan za saradnju, trubač koji je po svom stilu veoma sličan stilu koji neguje DJ Krush. Naime, u mnogim stvarima koje je producirao i snimio DJ Krush, truba igra jednu od glavnih uloga čineći atmosferu začinjenijom i kompletnijom. Ovaj je album je, može se pretpostaviti, samo nadgradnja u traganju za savršenim zvukom iz njegovog arsenala.
 

DJ Krush je pripremio, isprogramirao ritmove i semplove a Toshinori Kondo je nasnimio svoju trubu preko tih matrica. Nisu korišćeni semplovi trube, već je Kondo imao totalnu slobodu improvizacije u svom sviranju i mislim da je to razlog zašto album zvuči tako pun energije.

Veoma interesantna kombinacija zvukova uz zanimljive improvizacije na temu džeza (jazz meets hip-hop). Na nekim mestima u albumu mogu se čuti i brži, vedriji ritmovi ali je, generalno, album u "prizemnijem" stanju, na svoj poseban način oponašajući neko kišno veče u gradu. Ki Oku za mene predstavlja jedan od najboljih albuma DJ Krush, jedan nov pristup freejazz stilu, na neki način i pokaznu vežbu da profesionalni muzičar i "gramofondžija" mogu napraviti dobru sinergiju a ne samo pojedinačni, individualni proizvod.

 

 

 

Preporuka