House of Cards - Season 6

House of Cards
Netflix
Režija: 
Beau Willimon
Scenario: 
Beau Willimon
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
5.0
5

Nakon prosečne pete sezone, usled trampizacije Amerike, a još više nakon sex skandala i kontroverznih optužbi na račun glavnog protagoniste serijala Kevina Spejsija, usledio je fijasko sa šestom, nadamo se poslednjom sezonom serijala House of Cards.

Od obećavajućeg rimejka britanske serije iz ranih devedesetih, preko statusa jedne od najpopularnijih modernih političkih drama, House of Cards je spletom neobičnih i neočekivanih okolnosti skliznuo na blatnjav teren trilera koji se guše u sopstvenom zapletu, odnosno u nemogućnosti da se isčupaju iz istog, nude trivijalna i banalna rešenja.

Ne postoji niti jedno završno rešenje šeste sezone koje nudi iole adekvatan odgovor na logično pitanje: kako se junak misli izvući iz situacije u koju je zapao? Ili, Amerika je pravno i zakonodavno mnogo uređenija od predstave koju žele da nam uvale autori serijala.

Ali, čak iako izuzmemo besmislena ubistva, premotavanja na tiradne sekvence iz prošlosti novopostavljene predsednice, House of Cards je jedino dosledan i efektan u kopiranju samog sebe, odnosno jedino kvalitetno funkcioniše u razbijanju četvrtog zida, gde teatralnost likova dolazi do punog izražaja. Što je i sasvim logično, kest je i dalje vrhunski, plus pojačan sa odličnom Dajanom Lejn i pristojnim Gregom Kinirom.

Naravno, naravno, naravno, nema jedinstvenog Kevina Spejsija. Tek u šestoj sezoni se vidi koliko Robin Rajt izgleda bledo bez Spejsija. Sva njena harizma pada u nemilost nemanja dostojnog protivnika, gde bi propusti u scenariju bili adekvatno popunjeni dramskim performansima.

Svakako je i peta sezona bila uzdrmana, ali potres koji je usledio sa šestom, multilevelno je razočaranje za ljubitelje političkih drama i trilera, koji će se pokazati kao poslednji ekser u sanduk nekada obećavajuće serije.

Preporuka