Narcos: Mexico [2018]

Narcos: Mexico
Gaumont International Television / 2018
Scenario: 
Carlo Bernard (created by), Chris Brancato (created by), Doug Miro (created by)
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
Spanish
9
9

Jedna od omiljenih nam serija posljednjih godina nakon tri godine iz Kolumbije preselila je nešto sjevernije, u Meksiko, no dobrom, starom "Narcosu" to nimalo nije naštetilo. Svjestan sam da mnogi koji su počeli pratiti ovu seriju još nisu prežalili Pabla Escobara, no meni ni treća sezona kad smo preselili iz Medellina u Cali nije bila ništa slabija. Ništa manje ne dobra, nego odlična, nije ni prva sezona u kakti novoj franšizi, koja će se zasigirno pokušati žmikati još bolje nego kolumbijska inačica, no ukoliko kvaliteta bude na razini prve sezone, neću se uopće buniti. Kao najbolje moguće rješenje pokazala se odluka da se u odnosu na prijašnji serijal ne mijenja apsolutno ništa. Stilski je Narcos: Mexico i dalje onaj isti, stari "Narcos" te je priča o nastanku meksičkih kartela pokušana ispričati što preciznije i pokušavalo se što je više moguće pratiti činjenice i stvarne događaje. Jasno je da ima tu i dosta dramatizacije, no to je nešto što se u ovakvim serijama ne može izbjeći i na tome se ovoj seriji ni u kojem slučaju ne može zamjeriti.

Baš kako smo u oriđiđi "Narcosu" pratili priču El Padrona Pabla Escobara od njegovih početaka pa preko stvaranja carstva i do neslavnog kraja, tako i sada od začetaka pratimo priču o nastanku meksičkih kartela. Za razliku od El Padrona, ovdje imamo glavnog anti-junaka El Padrina odnosno Miguel Angela Felixa Gallarda, prvog meksičkog narkobosa, kojem možemo zapravo i zahvaliti na nastanku danas zloglasnih meksičkih kartela. Priča ovdje kreće od početka 80-ih godina kad su Felix i njegova klika iz ruralne Sinaloe preselili u drugi po veličini meksički grad Guadalajaru i tamo počeli stvarati svoje carstvo. Za razliku od Kolumbijaca, koji su odmah krenuli s kokainom, izvorni proizvod meksičkih kartela bila je marihuana pa tako Felixovo društvance pokušava povezati obitelji koje kontroliraju pojedine gradove i od njih napraviti nešto što bi se nazivalo kartel. Vidimo kako je nastala i najveća plantaža marihuane koja je ikada postojala i protezala se na nezamislivih 500 hektara, a vidimo i kako je američka DEA (Drug Enforcement Agency) u početku bila potpuno nepripremljena i nespremna na borbu s ovakvo dobro organiziranom kriminalnom organizacijom.

Jasno da Felix svoju družbu ne bi mogao organizirati tako dobro bez dobre, stare korupcije i povezanosti sa samim vrhom države jer posve je jasno da mafija nigdje ne može opstati bez zaštite države. Meksiko je ovdje samo ekstreman primjer jer nema baš puno zemalja u kojima narkobosovi kupuju državnu vojsku ili policiju da odrađuju prljave poslove za njih, a tajne službe i ministri s njima dijele profit. I dalje je "Narcos" gotovo pa klasična "Scarface" priča, priča o usponu i padu moćnih narkobosova i načina kako su oni stvarali svoja carstva, a u slučaju Meksika tome je, vidjet ćete, doprinijela i činjenica da su Amerikanci dugo, dugo žmirili na jedno oko. Dok su se oni bavili Escobarom i društvom iz Kolumbije pred nosom im se stvarala još gora organizacija, a kad su postali svjesni što se događa, već je bilo kasno.

Kao i u originalnoj franšizi, i ovdje je kao protuteža narcobossu, kojeg je ovaj puta utjelovio poznati meksički glumac Diego Luna (I tvoju mamu također), stavljen agent DEA-e. To je sada američki Meksikanac Kiki Castaneda, a njega je utjelovio također prilično poznati glumac Michael Pena. Baš kao i u prvoj sezoni, kasting je odrađen gotovo pa fenomenalno i za sve ostale više ili manje važne uloge opet su autori uspjeli iskopati vrsne latinoameričke glumce. Najbolje od svega je što će "Narcos: Mexico" sigurno ići barem toliko sezona koliko i originalna serija jer, svima najpoznatiji narkobos El Chapo ovdje je za sada tek najobičniji potrčko, a ima tu još ponekih iznenađenja.

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share

share