The Coral - Move Throught Dawn [2018]

The Coral
Move Throught Dawn
Ignition Records / 2018
8.3
8

Nakon petogodišnjeg hiatusa, The Coral su  se 2016.godine vratili odličnim Distance Inbetween, koji je bio ozbiljno natopljen psihodeličnim zvukom 60ih i 70ih godina. The Coral su tokom svoje karijere i ranije menjali svoj zvuk, ali su uvek zadržavali dovoljno autentičnosti da bez problema možemo muziku preoznati kao njihovu. Tako je i sa njihovim devetim albumom Move Throught Dawn, koji, bar meni na prvo slušanje nije zvučao kao nešto što sam očekivao nakon albuma Distance Inbetween.

„Eyes Like Pearls“ koja  otvara album, nosi u sebi tu specifičnu „vintage“ atmosferu koja krasi muziku benda The Coral. Umesto dugih hipnotičkih gitarskih soloa kao na prethodnom albumu, ovde domira odlična pop melodija, sazidana od akustičnih gitara i standardno dobrih vokalnih aranžaman Jamesa Skellyja,  umotana u veoma dobre gudačke aranžmane. „Reaching Out for a Friend“ je otprilike sastavljena od slične muzičke palete i ne možete se oteti utisku da slušate neki bend koji je stvarao 60ih godina.

Na „Sweet Release“ psihodelična pop gitarska linija vodi nas u muzičke predele karakteristične za rane albuma ovog benda. „She’s a Runaway” oslikava slična atmosfera, a ujedno ova pesma je najbolji dokaz da The Coral i dalje imaju nepogrešiv osećaj za inteligentne pop melodije.

Ako malo više vremena posvetitie ovom albumu primetićete da gotovo svaka pesma ima poneki neodoljiv momenat koji vas tera da ih slušate nanovo.  James Skelly je zaista majstor u kreiranju gorko slatkih melodija i refrena, od kojih se topite dok ih slušate. “Strangers in the Hollow”  i “Love and Solution” poseduju baš te momente. Akustična balada “Eyes of the Moon” nosi sve zvučne motive koji su gotovo postali zaštitni znak muzike ovog benda još od njihovog prvog albuma.

“Outside My Window” donosi nam gotski psiholdeičnu rock atmosferu sa kraja 60ih, dok je odlična “Strombreaker” sazida od čvrste, snažne gitare i floydovske solo deonice,  karakteristične za pesme sa njihovog prošlog albuma.

Move Throught Dawn je još jedno odlično izdanje britanskog benda The Coral, koje ih sasvim opravdano svrstava u sam vrh gitarske pop muzike.

Preporuka

share

share