Zamislite žurku na kojoj se svi dobro provode: razgovori, smeh, suptilna muvanja u kuhinji, igra i ples koji traju satima...Kako bi ovekovečio atmosferu sa žurke, domaćin je unajmio fotografa, koji je celu noć proveo u škljocanju foto-aparata. Kada sutradan u svom studiju razvije fotografije, videće da ih ima na stotine. Sve su na neki način lepe i na skoro svim se vide lepo obučeni ljudi, nasmejana lica i šarene boje. Ipak, jedna fotka izgleda kao da je u njoj sažeta atmosfera cele žurke. Na njoj vidimo sanjivi, zagrljen par na kauču, pored tri mladića kako uzbuđeno gestikuliraju dok pričaju, na drugoj strani dve devojke i momka kako plešu pored prigušenog svetla lampe, na terasi je par koji razgovara sa osmehom na licu i čašama u rukama, dok iznad njih sviće novi dan. “To je to” pomislio je fotograf. Kada biste nekog pitali kakva je bila atmosfera na žurci, ta jedna slika rekla bi mu više nego sve ostale zajedno. Da biste uhvatili takav trenutak, potrebno je da provedete celu žurku sa spremnim foto-aparatom u ruci, a čak ni to nije garancija da ćete uslikati tako divnu fotogafiju.

Saksofonista Džon Koltrejn jedan je od najvažnijih muzičara 20. veka. Kada bismo njegovu karijeru uporedili sa žurkom, a albume koje je objavljivao sa fotografijama, onda je vrednost njegove ploče “A Love Supreme” slična onoj slici za žurke za koju je fotograf rekao “to je to”.  I još vrednija.

Poput Majlsa Dejvisa kome je to pošlo za rukom na ploči “Kind of Blue”, Koltrejn je svoju esenciju džeza uspeo da uhvati na “A Love Supreme”. Pre (i nešto malo posle) ovog albuma održao je na hiljade koncerata, svirao sa stotinama muzičara, proveo sate i sate u raznim studijima, snimio mnoge ploče, ali najveći broj poznavalaca njegove muzike složiće se da nikada nije zvučao bolje, kompletnije i zrelije nego na “A Love Supreme”. I danas mnogi mladi džez muzičari prave prve korake ili kupe fore slušajući ovaj album. Ako se zna da se u februaru sledeće godine obeležava tačno pola veka od kada je objavljen, biće vam još jasnija “A Love Supreme” besmrtnost.