One Mississippi [2015]

One Mississippi
Amazon Studios,FX Studios / 2015
Scenario: 
Diablo Cody (created by), Tig Notaro (created by)
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English
7.2
7

One Mississippi je polu-autobiografska serija, iza koje stoji komičarka Tig Notaro. Ona je poznata po svom muškobanjastom izgledu i često se na duhovit način bavi mračnim pričama iz svog života poput borbe sa rakom. One Mississippi obrađuje teme poput bolesti i gubitka roditelja, LGBT prava i seksualnog zlostavljanja u detinjstvu kroz crni humor tipičan za njenu komediju. Jedni od producenata serije su scenaristkinja Diablo Cody i komičar Louis C.K. koji su takođe poznati po filmovima i serijama koje mešaju komediju i dramu.

Tig Notaro u seriji igra radio voditeljku Tig Bavaro, koja se iz Los Anđelesa vraća u rodni gradić u Misisipiju jer je njena majka Caroline (Rya Kihlsteadt) u komi nakon pada i povrede glave, i treba da je isključe sa aparata. Pored Tig, glavni likovi su njen brat Remy (Noah Harpster) i očuh Bill (John Rothman), koji se na različite načine nose sa gubitkom majke i supruge, kao i porodičnom tajnom iz prošlosti.

Naime, Tig je od detinjstva zlostavljao Billov otac, i iako nisu znali za to u početku, Caroline i Bill su oduvek osećali krivicu što nisu ništa primetili, kao i Remy koji je nije zaštitio iako je i sam tad bio dete. Tig se nakon godina terapije naizgled izborila sa tim, ali u prvoj sezoni ona shvata da i dalje ima probleme kada je emotivno vezivanje u pitanju jer ne može da se posveti svojoj devojci Brooke (Casey Wilson).

Tigin očuh Bill je neko ko uvek poštuje pravila i ne pokazuje emocije, ali otkrivamo da on zaista voli Tig i Remya i smatra ih kao svojom decom, iako ne ume da iskaže ljubav prema njima. Remy je nastavnik istorije, koji je iskusio popularnost u školi, ali sebe sada smatra luzerom koji već dugo nema devojku i nije mrdnuo iz mesta u kom je odrastao.

Na kraju prve sezone, Tig odlučuje da ostane u Misisipiju, iako je to sredina u kojoj se ona nikako ne uklapa – puna religioznih ljudi, koji ne shvataju da su njihovi stavovi homofobični i rasistički. Tig nije neko ko će da ih menja, već ona uz dozu cinizma i sarkazma prihvata da su ljudi prosto takvi. Ona počinje da vodi lokalnu radio emisiju i zaljubljuje se u producentkinju Kate (Stephanie Allynne), koja je strejt.

Amazon je otkazao seriju nakon druge sezone, a razlog je to što su odlučili da se baziraju na visokobudžetne prestižne serije poput predstojeće adaptacije serijala The Lord Of The Rings. Sigurno nije ni pomoglo to što je jedan od producenata Louis C.K. optužen za seksualno uznemiravanje, a serija se upravo bavi tom temom. Iako je imalo potencijala za nastavak, poslednja 12. epizoda pruža solidnu završnicu.

Dve sezone od po šest polučasovnih epizoda svrstavaju One Mississippi u žanr komedije, ali ovo nije tipični sitkom u kome likovi bacaju fore i one-linere. Ponekad čak uopšte i da nema smešnih delova, pa je ovo bolje posmatrati kao dramu sa elementima komedije. Tig Notaro se na realističan način, bez patetike, bavi teškim temama, ali uspeva da pronađe i lepe momente u životu, koji su nažalost retki ali vredni pamćenja, i prikazuje da se i u najcrnjim momentima može izvući humor.

Recenzija je originalno objavljena na blogu Knjige, Filmovi, Serije.

 

 

Preporuka

share