Western [2017]

Western
Komplizen Film Production / 2017
Režija: 
Valeska Grisebach
Scenario: 
Valeska Grisebach
Zemlja proizvodnje: 
Germany / Bulgaria / Austria
Jezik: 
Nemački / Bugarski / Engleski
9.0
9

Iako rađen u savremenom setingu ruralne Bugarske, film nemačke autorke Valeske Grisbah (Valeska Grisebach) nazvan Western, poseduje sve tematske motive legendarnog američkog žanra.

Na prvom mestu nameće se izolovana zajednica koju sačinjavaju nemački građevinski radnici na infrastrukturnim radovima, negde na granici Evropske Unije između Bugarske i Grčke. Kao heroj (antiheroj) izdvaja se Majhard, misteriozni sredovečni muškarac, koji za razliku od svojih kolega koji su neprijateljski nastrojeni prema lokalnom stanovništvu, rado stupa u diskretne kontakte sa bugarskom zajednicom prilično zapuštenog sela na obodima države.

Ti kontaki su u početku prilično naivni i teško im je ući u formu, što i jeste suština kulturoški, ekonomski i društveno veoma različitih uređenja sistema iz kojih dolaze junaci priče.

I dok su Bugari na čudan način otvoreni i neposredni, introvertnost Nemca jeste zbunjujući faktor kod lokalaca, koji uspevaju da dopreju do čoveka koji iza sebe očito krije prošlost učestvovanja u ratnim dešavanjima u Aziji.

Na drugoj strani, šef radova nemačkih gasterbajtera jeste neka vrsta manipulatora, oportunista koji se uz eksploatisanje sitnim fondovima, bavi i jurnjavom i nepotrebnim maltretiranjem lokalnih devojaka, što ubrzo dovodi u sukob čitavu misiju.

Međutim, priča kod Grisbahove ima, kao i u svim kvalitetnim filmovima, sekundarnu ulogu, i važno je ono što se ne vidi, a ono što se oseti na kraju filma, a to je osećaj da je autorka uspela u naumu da nam na neposredan način, koristeći oprobana sredstva naracije, režijom gde moćan stil diše sa utvrđenom supstancom, dočara atmosferu starih vesterna na savreman i moderan način.

I tada nije bitno da li je to Japan, Brazil, Kenija ili Bugarska, užitak je neponovljiv i jedinstven.

Preporuka