Opus 5 - Tickle [2015]

Opus 5
Tickle
Zemlja proizvodnje: 
USA
7.5
7

Internacionalna post-bop super džez grupa Opus 5, paralelno sa ličnim projektima i albumima, uspela je da za kratak vremenski period ostavi nekoliko značanjih ostvarenja na američkom muzičkom tržištu, ispitujući granice harmonskih i strukturalno kompleksnih melodijskih frekvencija.

Teško je reći ko je ovde lider, ali se saksofonista Šejmus Blejk (Seamus Blake) i trubač ruskog porekla Aleks Sipjagin (Alex Sipiagin), s obzirom na sličnost sa ranijim radovima, nameću kao idejni tvorci projekta Opus 5.

Naravno, legendrani pijanista Dejvid Kikoski (David Kikoski) nikako ne bi trebalo da bude zanemaren, čak šta više njegova raznovrsnost i iskustvo, čvrst su temelj svih prethodnih ostavarenja, do albuma Tickle.

Stvarajući u inspirativnom ambijentu Bruklinskog studija, kao i prethodni radovi, i album Tickle sadrži kompozicije svih autora, što uključuje i basistu Borisa Kozlova i bubnjara Donalda Edvardsa (Donald Edwards).

Iako konceptualno i stilski Tickle ne odskače od prethodnih albuma, uvek je lepo slušati tematsku i harmosnku doslednost idejama koje traže posvećenost i uvežbano uvo slušaoca. S te strane i Tickle je plauzabilno ostavrenje vredno pažnje.

Preporuka