Dream Scenario [2023]

Dream Scenario
A24 / 2023
Režija: 
Kristoffer Borgli
Scenario: 
Kristoffer Borgli
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
5.5
5

NIJE BAŠ HOROR, ALI… Ima nešto kafkijansko u priči o čoveku koji, ni kriv ni dužan, sasvim nasumično, bude okrivljen ne za to što je učinio, nego za to kako ga ljudi (u svojim snovima) vide.

Nikolasa Kejdža sve više neznanaca sanja, prvo u neutralnom kontekstu, a zatim u seksualnom, pa u nasilno-hororičnom… Na javi on nije ni manijak, ni silovatelj, ni koljač iz njihovih snoviđenja, ali ne vredi – nabeđen da je Fredi Kruger, napadaju ga i stranci i rođena žena i dve ćerke, koje ga potom i napuste. Nema drage, nema druga, sudbina se sa njim ruga---

Kejdž odlično iznosi frustraciju i angst post-srednjeg doba tog nikogovića: odličan je „detalj“ da u filmu izgleda kao prosečni neugledni fakultetski profa, polućelav, poluzbunjen, polurasejan – nimalo nalik nekadašnjem kandidatu za Supermena!

Ovo je, u nizu Kejdžovih skorašnjih tezgi, definitivno izuzetak po tome što se ovde uneo dublje, skoro do balčaka, a i ostatak ekipe je dobar – naročito mlada glumica u najzabavnijoj epizodi filma, u kojoj se profa spanđa sa curom u čije je (vlažne) snove nenamerno prodro.