The Endless [2017]

The Endless
Snowfort Pictures, Pfaff & Pfaff Productions, Love & Death Productions (LDP)
Režija: 
Justin Benson, Aaron Moorhead
Scenario: 
Justin Benson
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.5
8

Da horori najbolje funkcionišu kada mnoge stvari ostaju duboko sakrivene u tunelima naše imaginacije i podsvesti, dokaz je odličan film Arona Murheda (Aaron Moorhead) i Džastina Bensona (Justin Benson), The Endless.

The Endless zapravo i nije klasičan horor u nekom kolokvijalnom obliku te žanrovske odrednice. Ako fanovi potražuju krvopljus, krvopije, zombije, poskakivanje iz stolice, onda The Endless valja zaobići u širokom luku.

Međutim, uradak Bensona i Murheda je inteligentan psihološki triler, ili još bolje meta-horor, odnosno film koji funkcioniše kao visokooktansko cerebralno iskustvo.

Valja istaći da autori odlično poznaju opus H. P. Lavkrafta, i njihovo pozivanje na Nepoznato (Unknown), višestruko je naznačeno. Međutim, za razliku od većine filmova koji se svode na puke sentence i citate zarad sitnih poena, Murhed i Benson zapravo vrlo temeljno sporovede sopstvene ideje i planove kako iskonsko zlo (opasnost) i strah od nepoznatog implementrirati u kvalitetno ispričanu dramu.

I ne samo to. Izuzetnom karakterizacijom, ljubitelji sedme umetnost prisustvuju i neobično kvalitetnom razvoju likova, gde okruženje i vrebajuće opasnosti različito deluju na glavne protagoniste, čineći The Endless napetim do samog raspleta.

I kao u maniru najkvalitetnijih misterija, autori ostavljaju mnogo toga samim gledaocima na tumačenje, što i ne bi trebalo da čudi, jer je to na neki način i sa prvim minutima filma nagoveštavano. To naravno nije minus ovog filma, već samo kvalitet više, čineći tako The Endless jednim od najinteresantnijih ostvarenja u 2018.