The Tale [2018]

The Tale
Gamechanger Films, A Luminous Mind Production, Blackbird Films
Režija: 
Jennifer Fox
Scenario: 
Jennifer Fox
Zemlja proizvodnje: 
USA | Germany
Jezik: 
English
9.0
9

Odnos memorije i traume, odnosno percepiranje događaja iz daleke prošlosti, može u velikoj meri da bude izvor emocionalne nestabilnosti kod odrasle osobe.

Upravo ovu temu obrađuje odličan film The Tale, autorke Dženifer Fox (Jennifer Fox).

Da stvar bude još autentičnija film je baziran na originalnoj životnoj priči, koja se dogodila nikom drugom do samoj autorki, koja se u prilog tome čak i ne trudi da menja ime junakinji, odnosno glavni lik nosi njeno ime i prezime.

Naravno, Dženifer Foks je u prilog samoj potresnosti narativnog sadržaja mogla birati kurs, pravac i stil režije. Srećom po ozbiljne ljubitelje sedme umetnosti, autorka je pored kuražnosti i hrabrosti pokazala i visoku dozu rediteljske zrelosti.

Njena priča nije linearna i prozaično ispričana drama sa elementima pedofilije, već je to jedna stilski, i pre svega narativno izazovna i punokrvna priča sa dozom višeslojnosti svojstvene velikim autorima.

 

The Tale je jedan od retkih filmova koji uspeva da hrabro vrši gradacionu introspekciju i sroči savršenu finalnu egzekuciju.

Problemi naivno načeti na samom početku kroz osvetljene i sentimentalno blurovane flešbekove, iz sekunda u sekund bivaju sve ozbiljniji i bizarniji, praveći krešendo koji nas vodi u rolerkouster različitih perspektiva i sagledavanja događaja, gde niko nije maksimalno čist, i gde svako nosi svoj krst i breme odgovornosti.

Naravno, oku posmatrača ni jednog trenutka ne izmiči sudbina deteta, međutim, Dženi Foks u fenomenalnoj izvedbi Lore Dern (Laura Dern), ni jednog trenutka tokom filma sebe ne posmatra kao žrtvu, i tek u raspletu događaja dolazi do katarze i pucanja ličnosti.

The Tale je definitivno jedan od najboljih filmova koji se ikada dohvatio teme predatorstva maloletnih lica i pedofilije, ali svakako odlično funkcioniše i kao žanrovski nezavisna filmska celina vredna pažnje i autorkine žrtve i hrabrosti.

 

Preporuka