Lost in Space [2018]

Poslednjih nekoliko godina postoj primetan trend u žanru naučne fantastike, kada govorimo o filmovima i tv serijama, da se fokus ponovo vraća na svemir, njegovo istraživanje, putovanje istim i kao i naseljavanje drugih planeta.

Kada je žanr naučne fantastike eksplodirao sredinom prošlog veka doalzilo je do velikog napretka u nauci, čovek je poleteo u svemir, sleteo na mesec, i u tom trenutku delovalo je da smo samo na korak od ozbiljnog osvajanja svemira.

Krajem istog tog veka delovalo je kao je svemir kao tema filmova i tv serija postao potpuno zaboravljen.  Ovim žanrom zavladali su vampiri i zombiji (ja lično nikada nisam mogao da shvatim kome to može uopšte biti interesantno), pa poneka distropija i postapokaliptična vizija budućnosti.

Novo nastalo interesovanje može biti jednostano deo kružnog ciklusa, gde se svaka moda vraća posle nekog vremena, moguće je da su ljudi postali ponovo zaintrigirani svemirom nakon potvrde naučnika da je svemir prepun planeta od kojih bi neke mogle biti pogodne za život. 

A moguće je da se čovečanstvo konačno osvestilo, nakon očigledih klimatskih promena i veoma mračnih prognoza brojnih naučnika, da su nam dani an ovoj planeti konačno odbrojani i da umesto se potrudimo i sredimo šte se srediti može, lakše je da maštamo da sa nje pobegnemo.

Sve u svemu, mi smo poslednjih nekoliko godina dobili sasvim pristojne tv serije koje se bave sledećim velikim korakom u razvoju čovečanstva, osvajanjem svemira, što pak možemo smatrati pozitivnom pojavom jer upravo su takvi televizijski programi inspirisali mnoge ljude za naučna i tehnološka otkrića bez kojih sada ne možemo da živimo, a samo pre par desetina godina bila su i sama u domenu naučne fantastike. 

Pored fantastične “Battlestar Galactica” u prošloj deceniji možemo izdvojiti i jednako fantastičan “Firefly” seriju koja nije dugo poživela ali je ostavila neizbrisiv trag. U poslednjih nekoliko godina imali smo sasvim pristojnu ponudu uglavnom u produkciji Sci Fi kanala, “Dark Matter”, “Killjoys”, kao i fantastični “The Expanse” i od ove godine ponovo “Star Trek” i veoma zanimljivi “The Orville”. Ako ovo gledamo kao deo ukupne svetske produkcije, broj ovih tv  serija deluje beznačajno, ali ako gledamo koliko ih je bilo pre početkom veka, njihov broj možemo smatrati sasvim pristojnim.  

 

Preporuka