Dolazi hladna nedelja kada će temperatura biti u debelom minusu, uskoro će još jedni izbori, a februar nikako da isteče...Čini se da je idealno vreme da pustimo onu pesmu koja ima stihove „remember your dreams are your only schemes so keep on pushing“ i probamo da oduvamo ove sive februarske oblake. Upravo se po toj pesmi, inače jednoj od najlepših ikada, zove današnja Move On Up epizoda.

U aprilu obeležavamo pola veka kultnog album grupe The Zombies „Odessey and Oracle“. Zbog čega smo danas umesto pesme sa tog albuma čuli stvar sa sa ploče „Forever Chages“ grupe Love koja je krajem prošle godine napunila pola veka, pitate se vi. Da budem iskren, pitam se i ja. Jedino objašnjenje je da su mi fajlovi u glavi prenatrpani svim i svačim, pa sam zato govorio jedno a puštao drugo. A i četrdeseta mi se bliži. Ruku na srce, ta pesma „Alone Again, Or“ od Love i nije baš toliko rđava. Naprotiv.  

Jedan od najvećih muzičara koje je ova zemlja imala, Mitar Subotić Suba, između albuma „Angel's Breath“ kog je 1994. snimio sa Milanom Mladenovićem i svoje debi ploče „Sao Paolo Confessions“ iz 1999, snimio je album koji nikad nije bio objavljen – sve do pre neki dan. „Wayang“ je odlična studija elektronske, psihodelične, world, ali i gitarske eksperimentalne muzike, kao i sjajan pokazatelj o čemu je Suba razmišljao tokom svojih prvih godina života u Brazilu. Mnogo dobra vožnja. Album nedelje broj jedan.

Ako ste član grupe Bon Iver, siguran sam da je od džinovskog ega Džastina Vernona poprilično teško doći do izražaja, bez obzira na to koliko imate talenta.  S.Keri ga možda nema baš toliko kao Džastin, ali svakako ga ima mnogo. Njegov treći solo album „Hundred Acres“ je dokaz za to. On ovde na suptilan način spaja uticaje Sufjana Stivensa i Nika Drejka, a sve vreme vam je jasno da su mu koreni u Bon Iver. Savršena ploča za hladnu nedelju i topli čaj. Album nedelje broj dva.

Početkom februara, navršilo se tačno četvrt veka od ploče „Where You Been“ grupe Dinosaur Jr. Oni su snimali bolje albume, ali nijedan mi nije toliko značio kao ovaj. To je onaj osećaj kada vas pronađe prava muzika u pravom trenutku i kada vas rastavi na atome. Od 1 do 10, ova ploča kod mene ima 9.5. I tu se ništa ne menja već 25 godina. Današnji Gistro evergrin.

Nakon pet godina pauze, Njujorčani Yeah Yeah Yeahs su ponovo tu, ovog puta u obradi Big Star klasika „Thirteen“, a njihovi sugrađani Brazlian Girls nakon jedne decenije imaju novi singl. Slušamo još najnoviju pesmu koju je snimio Father John Misty, drugi singl sa nove ploče za Wye Oak, novu pesmu Džoša Ti Persona, lidera benda Lift to Experience, a Low su obradili soul evergrin Ala Grina „Let's Stay Together“. Društvo nam prave i Džonatan Ričmen, Stray Dogg, Marlon Vilijams, DJ Shadow, Ween, Primal Scream i mnogi drugi.

I hladnoća, i nesrećni izbori, i februar koji se muči, mnogo su podnošljiviji uz nove muziku iz današnje Gistro FM epizode.