Brave New Jersey [2016]

Brave New Jersey
Shot Clock, The, BondIt
Režija: 
Jody Lambert
Scenario: 
Michael Dowling, Jody Lambert
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.5
6

Kolektivna paranoja koju je izazvalo 1938. godine radio izvođenje adaptirane verzije Ratova svetova (War of the Worlds), pod patronatom legendarnog, a u to vreme relativno nepoznatog, Orsona Velsa (Orson Welles), tema je filma Džodi Lambert (Jody Lambert) Brave New Jersey.

Predratna Amerika je bila u usponu kasnih tridesetih godina, nakon velike ekonomske krize i prohibicije, tako da su ih vesti o pojavi fašizma i usponu nemačkog kancelara mahom zaticale u raspoloženju koje je bilo uglavnom daleko od zainteresovanog, i mahom lišeno bilo kakvog osećaja empatije ili straha.

Tu vrstu post-depresivne uravnilovke razbiće mladi i nepoznati entuzijasta, spreman da reskira opštu nacionalnu sigurnost zarad zabave i zbog sopstvenog eksperimenta. Naravno, taj mladić je bio Orson Vels, radio voditelj i budući režiser.

 

Rediteljka Džodi Lambert se bavi reperkusijama Velsovog radio-eksperimenta na stanovnike farmerske zabiti u unutrašnjosti Nju Džerzija.

Bazirana na najuobičajenijim životnim pričama o sitnim industrijalcima, palanačkim učiteljicama, neostvarenim pesnicima i zaboravljenim ratnim herojima iz Velikog rata, Hrabri Nju Džerzi je manje mikro karakterna studija, a malo više nostalgična i romantična drama o naivnosti i simplifikovanosti minulih epoha.

Generalno gledano, ovo jeste jedna relativno pozitivna priča, koja u sitnim detaljima pruža i uvid u promene ljudskog karaktera koje nastaju pod velikim pritiskom, a koje deluju totalno haotično i nepredvidivo, što u biti i jeste realnost, ali je u isto vreme upozorenje koje tera na oprez i budnost.

 

Preporuka

share
share