James Hunter Six - Whatever It Takes [2018]

James Hunter Six
Whatever It Takes
Daptone Records / 2018
8.7
9

Još od osamdesetih godina prošlog veka James Hunter pravi iskreni retro R&B. Bivši skretničar, koji je počeo da nastupa pod imenom Howlin' Wilf, privukao je sredinom devedesetih godina pažnju Van Morrisona, koji ga je uzeo pod svoje okrilje, da bi zajedno sa Doris Troy 1994. godine i gostovao na njegovom debi albumu "...Belive What I Say". Mnogo je vode od tada proteklo, u međuvemenu Hunter je zaradio poštovanje velikog broja eminentnih muzičara, između ostalih i Toma Pettyja, Arethe Franklin i Ette James. Iako je bio na sigurnom putu do uspeha, glavna uloga mu je uvek nekako izmicala, stigao je do nominacije za Grammy nagradu 2006. za album "People Gonna Talk", ali se nakon saznanja da mu je supruga obolela od raka 2008. godine povukao iz muzičkog života. Nakon smrti supruge, James se ponovo pojavljuje ali pod imenom James Hunter Six, u znak priznanja muzičarima koji su istrajali sa njim pune dve decenije.

Whatever It Takes je drugi album JH6 za Daptone Records, snimljen je uživo i direktno na osmokanalnu analognu traku a producirao ga je "gazda" etikete Bosco Mann (Gabriel Roth). Rothova osednutost analognim načinom snimanja se pokazala kao dobitna kombinacija za sekstet, jer je uspešna matrica sa "Hold on!" ovde dovedena do savršenstva, zvuk je živ, neposredan i nostalgično mutan. Hunterov glas je ponovo u fokusu, činjenica da je pronašao novu ljubav dodaje još jednu šaru njegovoj bogatoj teksturi, pa pesme "I Don't Wanna Be Without You","Whatever It Takes" i "I Got Eyes" otvaraju album snažnom emocijom. Da i dalje maestralno vlada gitarom pokazuje instrumental "Blisters", dok se "Don't Let Pride Take You For The Ride" i "How Long" bave iskušenjima uz adekvatni gospel prizvuk. Rumba ritam sa početka albuma se vraća na poslednjoj stvari, da bi James u najboljem soul maniru otpevao "It Was Ganna Be You".

Sekstet zajedno, kao celina, postavlja specifičnu atmosferu na svakoj pesmi. Iako JH kao frontmen zauzima vodeću poziciju, bez bilo koje od sastavnih komponenti izgubilo bi se na bogatstvu aranžmana i njihovoj nepredvidivosti. Pod okriljem Daptone Recordsa, ovaj bend je uspeo da pronikne u samu esenciju muzičkog žanra kojom se bavi a samim tim je stekao sposobnost njegovog ponovnog definisanja i osvežavanja. Moćno oružje kada je u ovakvim rukama.