V.A. - The Music of the Secret Society that Owns Belgrade [2018]

Various Artists
The Music of the Secret Society that Owns Belgrade
Inverted Spectrum Records
9.0
9

Postoje specifični uslovi pod kojima se u određenom trenutku u vremenu i prostoru formira fenomen koji se može okarakterisati kao muzička scena, ili generalno scena. Ovi uslovi imaju svoj sociološki, ekonomski i tehnološki asapekt, ali potrebno je da se pokrene bezbroj malih točkića kako bi se ideje, pojedinci i u ovom slučaju zvuk spojili na jednom mestu. 

Izdavačka kuća Inverted Spectrum Records je 11. januara ne samo potvrdila, kompilacijom The Music of the Secret Society that Owns Belgrade, da ovakva jedna scena u Srbiji postoji, već je i dokazala da njen značaj prevazilazi lokalni karakter. Pesme je izabrao bubnjar Işık Sarıhan dok je boravio u Srbiji u vreme svog transnacionalnog birokratskog limba u periodu  od jula do decembra 2017. godine. Sve pesme na albumu su zadržale originalne nivoe jačine zvuka kao i originalni mastering. 

Muzika koja je dokumentovana na kompilaciji pokazuje da je napokon jedan kružok muzičara, uspeo da folk tretira na ozbiljan način i da ga u kombinaciji sa drugim žanrovima podigne na jedan "viši" nivo. Eksperimentalni pristup je u ovom slučaju ključan, iako ne omogućava lak pristup materijalu, on omogućava beleženje uložene stvaralačke energije i entuzijazma, razbijajući pretpostavku kvaziintelektualne superiornosti. Prepotentnost u ovoj umetnosti ne postoji, postoji samo filtriranje iskrenih emocija. 

Na samom izdanju stilski izraz je definisan kao: Surf rock baziran na balkanskim pop-folk himnama, urbana folk muzika sa grčkim, makedonskim i srpskim referencama, ceremonijalno improvizovani psihodelični rok, alternativni rok sa post-punk primesama i elektronskim mutacijama pop-rok hitova iz jugoslovenskog perioda.

Kompletan materijal, sa detaljima vezanim za izvođače možete preslušati i preuzeti sa Bandcamp linka.

Obzirom na veliki broj jako kvalitetnih pojedinaca koji se nisu našli na ovoj kompilaciji a sastavni su deo ove scene od njenog nastanka, na ovaj LP bi trebalo da se gleda kao na kritični trenutak iz koga je moguće pogledati unazad i detaljno mapirati sve činioce, ali kao i na određeni kamen temeljac na kome bi trebalo dalje graditi. Veliki broj albuma u pripremi, možemo očekivati uzbudljiv razvoj događaja.

Konfuzija našeg savremenog okruženja savršeno je dokumentovana.

 
 

Preporuka

share

share