Ove godine napuniće se tačno 68 godina od kada je osnovana čuvena memfiška diskografska kuća „Sun“, kolevka onog što se danas naziva rokenrol muzika.

To je mesto na kome su prve muzičke korake načinili Elvis Prisli, Džoni Keš, Roj Orbison, Džeri Li Luis, B. B. King, Karl Perkins, Ajk Tarner, Haulin Vulf i mnogi drugi. Uz Elvisovu kuću „Grejslend“ ovo mesto je danas najposećenija turistička atrakcija u Americi kada je u pitanju popularna muzika, stoga ne treba da čudi što je 2003. godine uvršćeno u zvanično mesto od nacionalnog značaja za istoriju Amerike (lista na kojoj se, između ostalih, nalaze Kip slobode, njujorški „Empajer Stejt Bilding“, Bela kuća ili tvrđava Fort Noks).

Ukoliko spadate među verne obožavaoce malopre pomenutih muzičara, gotovo ste sigurno već mnogo puta čuli priču o Semu Filipsu i “Sun” studiju. Međutim, ako ste od onih koji krišom slušaju rokenrol dok roditelji misle da radite domaći ili ste jednostavno propustili ovo važno poglavlje za razvoj popularne muzike, rubrika “Gisto Ćoše” će još jednom pokušati da “ispravi iskrivljenu Drinu” i prozbori koju o ovom legendarnom mestu. 

Preporuka