Dean [2016]

Dean
Honora, Spring Pictures
Režija: 
Demetri Martin
Scenario: 
Demetri Martin
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Dimitri Martin (Demetri Martin) je komičar specifičnog stila. Njegovi lo-fi skečevi uobličeni zanimljivim satiričnim crtežima i ilustracijama, najdominantniji su aspekt priče o lucidnom Njujorčaninu Dinu.

Iako se Din (Dean), debi Martina kao režisera, može podvesti pod termin coming-of-age žanra, olako bi bilo ovaj film klasifikovati kao jednodimenzionalnu priču. Martin se svojski trudi da priči udahne svež vazduh konsekventnom upotrebom diskretnih humorističkih elemenata, što mu s vremena na vreme i uspeva.

Naravno, najuočljiviji delovi filma jesu satirični, crnohumorni i duhoviti crteži i ilustracije, uz depalmijansku upotrebu istovremenih kadrova, ali Martin uspeva i da fino iznijansira likove. Kevin Klajn (Kevin Kline) je interesantan kao pogubljni udovac, neuobičajeno do patološko-majčinski vezan za svog sina, i njegovu sudbinu.

Džilijen Džejkobs (Gillian Jacobs) praktično reprizira svoju ulogu iz serijala Love, sa nešto manje šizofrenih ispada, i tu je Martin mogao da bude inventivniji, jer Džejkobsova jeste potencijal za više domete.

Nameće se zaključak da je ovo solidan rediteljski debi kreativnog komičara, koji svakako izgrađuje karakterističan trejdmark, međutim, da bi dosegao recimo jednog Vudi Alena, ili barem Nou Baumbaha, Martin će morati još puno da radi.

Preporuka

share