Wilbur Wants to Kill Himself [2002]

Wilbur Wants to Kill Himself
Zentropa Entertainments, Wilbur Ltd., Scottish Screen
Režija: 
Lone Scherfig
Scenario: 
Lone Scherfig, Anders Thomas Jensen
Zemlja proizvodnje: 
Denmark, UK, Sweden, France
Jezik: 
engleski
8.0
8

Vilbur očajnički pokušava na sve načine da se nametne Smrti - baca se sa mostova, guta pilule do besvesti, gura glavu u gasnu rernu ali Smrt ga jednostavno ne poznaje, neće ni da čuje za njega.

Sve se ovo događa u Glazgovu i sve deluje...tako komično?

Ah, taj neobični, misteriozni Glazgov, ovog puta, udomio je jedan pravi evropski film. Stvorena je jedna izuzetno karakterna drama, vrlo bliska sa danskim Dogma projektom. Nije ni čudo jer je reditelj Scherfig (Italian for Beginners) majstorski preneo isto tako ubitačan scenario koji je napisao sa gospodinom Anders Tomas Jensenom (King is Alive, Open Hearts), koji je, nakon ovog filma, dodatno briljirao svojim delima poput Green Butchers i Adam's Apples. Kako bi upotpunili svoj film, odličan kasting je doveo Madsa Mikelsena i Džejmi Sajvsa kako bi igrali braću oko kojih se vrti ceo film. Verujte, ovde je Mikelsen u senci Sajvsa. Film , iako sa morbidnom temom i naslovom, isijava izuzetan šarm i umesto da bude setan i tužan, pleni vedrim humorom koji osvaja. 

Najveća snaga filma su besprekorna gluma glavnih protagonista i već pomenuti fenomenalni scenario. Interesantno je napomenuti da je scenario originalno napisan na danskom a zatim preveden u potpunosti na engleski - neverovatno ali nije izgubio na oštrini i direktnoj komunikaciji sa auditorijumom. 

Generalno, produkt je film sa srcem i dušom, jedna osećajna romansa sa puno otkačenog humora koji će vas pomeriti sa stolice. Kada film dođe do svoje kulminacije dolazi do konačnog... hepienda i suza radosnica.

Već nekih dobrih deceniju i po, Wilbur je uvek u sećanju kao jedna perfektna realizacija prikaza linije razdvajanja - životne energije, humora i smeha sa jedne i alternativno, tragike i studije o smrti sa druge strane. 

Preporuka