Captain Fantastic [2016]

Captain Fantastic
Electric City Entertainment, Post Haste Digital, ShivHans Pictures
Režija: 
Matt Ross
Scenario: 
Matt Ross
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Met Ros (Matt Ross) je prilično iskusan holivudski glumac, koji se na polju režije u prošlosti istakao pre svega svojim kratkim filmovima. Captain Fantastic je do sada njegovo najuspešnije izvedeno delo.

Za potrebe ove roudi crne komedije Ros je kestovao iskusnog Viga Mortensena, i to se pokazalo kao pravi pogodak. Mortensen predvodi sedmočlanu porodicu društvenih izopštenika, koji bivaju bačeni na veliki test nakon iznenadne smrti majke. Izazov odlaska na njenu sahranu kilometrima daleko na jug Amerike pokazaće se kao sudbonosno rešenje za dalji opstanak same porodice.

Ros ovim filmom dotiče neke društveno-filozofske, kao i moralno-etičke dilema. Izopštenost kao životni koncept ovde se tretira prilično brutalno i hladno, barem na samom početku. Međutim, kada ozbiljniji testovi i izazovi krenu, Ros i nema neka hrabrija dramaturška rešenja, osim da povremeno šokira prilično bizarnim dešavanjima.

Ako stavimo po strani određene bizarnosti i neutemeljene ludorije, Rosova egzekucija je prilično puritanska. Njegova moralna načela, uprkos transparentne osude vrednosti liberalnog kapitalizma, ostaju prilično defetistička.

Captain Fantastic je pobrao mahom pozitivne kritike, bio je ozbiljan takmac u Kanu, a i publika ga je prihvatila kao prijatno nezavisno ostvarenje. Tema je prilično kompleksna, a u svojoj srži i  kontroverzna, tako da je Rosov pokušaj sa te strane gledano plauzabilan. Ipak, određena rešenja i nedoslednost čine ovaj film značajno manje vrednim, u odnosu na ono kakav je mogao biti. 

Preporuka

share

share