Shooters [2001]

Shooters
Channel Four Films, FilmFour, Suspect Device Films
Režija: 
Dan Reed
Scenario: 
Dan Reed
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.5
7

Ovaj gangsterski poludokumentarni triler je pre par godina u Liverpulu izazvao brojne kontroverze. Sniman u potpunosti bez scenarija samo sa osnovnom idejom vodiljom (nešto u stilu Majk Lija (Mike Leigh)), Den Ridov (Dan Reed) prvenac predstavlja koktel brutalnog realizma. 
Ono što u većini takozvanih 'školskih projekata' sadržava čir osnovne strukture, besomučno mahanje kamerom u verite stilu, Rid u prvim minutima pretvara u psihološku prednost.
Sadistička opsada i pljačka kuće lokalnog dilera droge postaje festival nasilništva u predgrađu, koje je više karakteristično za geta pojednih zemalja Južne Amerike, nego li britanske gradove. Rid nas upoznaje sa glavnim junakom, čija sudbina biva već na samom početku jednim bezazlenim postupkom zapečaćena. 

Međutim, sva dramska težina ubrzo pada na njegovog pajtosa Frenija, koji jednostvano dominira pojavom. Retko se na filmu sreće lik koji iz stvarnog života ne nosi nikakvo glumačko iskustvo, a ovako dominantno i vešto oslikava personu iz čijih očiju izbija iskonsko zlo, otelovljeno u liku izbacivača iz obližnje gradske diskoteke.
Za razliku recimo od filma Clubbed, koji ima sličnu tematiku, gotovo kompletan izbor glumačkog lajnapa filma Shooters čine naturšici, koji se manje-više i bave poslovima koje prezentuju na filmu. Strukturna linearnost je totalno zanemarena i sem basic plota, gledaocu ostaje da na brzinu sklapa kockice i slike u glavi, ali dekompozitivnost je maksimalno pokrivena prodornošću same supstace, koju režiser vešto i lucidno eksploatiše.