Radio On [1979]

Radio On [1979]
British Film Institute (BFI), Road Movies Filmproduktion, National Film Finance Corporation
Režija: 
Christopher Petit
Scenario: 
Christopher Petit
Zemlja proizvodnje: 
UK | West Germany
Jezik: 
English | German
8.0
8
Radio On je eklatantan primer road-movie filmske naracije, posrnule britanske filmske industrije sedamdesetih. Rađen je u crno-beloj tehnici kakva preovladava i u najznačajnijim Wendersovim filmovima iz te dekade, koji su se sa manje ili više uspeha bavili sličnom tematikom. Uostalom, Radio On je i ovaplotila koprodukcija sa Nemačkim filmskim radnicima, a pre svega tu dominira Wendersov bliski saradnik Martin Shafer, majstor kamere i na čuvenom Kings of the Road.
 
Chris Petit ovde sažima i jedan širi pogled na problematiku egzistencije pojedinca u Engleskoj kroz prizmu glavnog junaka, koji biva zatvoren u začaranom krugu sopstvenih frustracija, bez jasne želje i motiva za suočavanjem sa realnošću koja dolazi u obliku smrti brata. Režiseru je lik Roberta poslužio i kao metafora za stanje britanske industrije tih godina.
Savršenu muzičku podlogu priči pružaju i mnogobrojne kompozicije: od magije uvodne Heroes (extended German edition), preko Radioactivity, do Urban Landscapes (R. Fripp), i Satisfaction, u izvođenju Devo.
 
Ovim art-house ostvarenjem preovladava minimalistička atmosfera Antonioniovih i Wendersovih filmova, i apsolutna je preporuka svakom ljubitelju sedme umetnosti za gledanje u mračnoj sali polupraznog bioskopa, a može da posluži i kao obavezno štivo ponoćne premijere u savršeno romantičnom kućnom ambijentu.

Preporuka