The Stanley Parable

The Stanley Parable
Interactive fiction
Galactic Cafe, 2013.

U eri modernih igara koje su praznik za sva čula, a posebno u godini kada imate izdanja tipa Tomb Raider, Mass Effect 3, Starcraft II, Bioshock Infinite, Crysis 3 itd, naći se u vrhu liste, među naslovima za čiju izradu se potroše stotine miliona dolara,  pravi je izazov i skoro pa nemoguća misija. Stanley Parable je upravo to.

Originalno, Stanley Parable svoj debi ima u jednom od modova za Half Life 2, ali pretpostavljam da će se retko ko setiti baš toga, možda samo kao osnove jer je, kao solo izdanje, ovo mnogo sofisticiranija verzija tog koncepta.

Igra počinje u običnoj kubikule neke zapadnjačke kancelarije. Kursor treperi na monitoru. U ulozi ste kao Stanley, firminog poslušnika koji ima uobičajen, poslušnički posao ukucavanja određenih stvari u svoj kompjuter. Posao kao svaki drugi, dan kao i svaki drugi, ništa zanimljivo i posebno, sem što ovog posebnog trenutka sve njegove kolege sa posla nestaju, ostavljajući Stanley-a da krene da istražuje šta se zapravo dogodilo. Sve se događa u pratnji naratora koji navodi na kurseve akcija, provocira, ismeva ili se ljuti itd. Shvatate poentu.

Kroz celu igru se trudite da prekršite pravila, da ne slušate glas koji vas navodi ali avaj - Stanley Parable je igra koju ne igrate vi, ona igra VAS.
Impresivno je gledati kako limitirano okruženje i navodno limitirani izbori koje činite mogu dovesti do toliko različitih ishoda. Dešava se često da napravite potpuno isti izbor i nešto se drugačije dešava a narator menja priču. Za kratko vreme ukapirate da postoji skoro beskonačan broj različitih ishoda za svaku donesenu, pa čak i istu odluku.
Igrač je zakopan duboko u Kafkin birokratski košmar u obliku minimalistički sređenog poslovnog okruženja, bez istinskog prava na nezavisne odluke i izbor (jer dovode do smrti vašeg karaktera). U svakom trenutku, ma koliko mislili da ste stigli nekuda, glas naratora je korak ispred vas. Najbolje je u potpunosti pratiti glas koji vas, na kraju, ironično vodi do obaveštenja da ste "pobedili u igri". Da li ćete time biti zadovoljni?