Preminuo Max Von Sydow

Legenda sedme umetnosti, švedski glumac Max Von Sydow preminuo je u 90-oj godini. 

Max von Sydow je rođen u Lunu, u Švedskoj, studirao je glumu u Štokholmu i nastupao u Kraljevskom teatru, pre nego šo je prešao u svet filma zahvaljujući mentoru, legendarnom režiseru Ingramru Bergmanu, sa koji je snimio 11 filmva među kojima je i "The Seveth Seal".

Nakon što je kroz Bergmanove filmve zadobio svetsku poplarnost, sredinom 60ih preselio se u Holivud. Max von Sydow je imao moće neverovatne glumačke transformacije što mu je donele veoma različite uloge tokom karijere. Među filmovima koje je snimio su "The Exorcist" (1973), "Flash Gordon" (1980), nominacije za Oscara dobio je za filmove "Pelle The Conqueror" (1998) i "Extremely Loud & Incredibly Close"  (2011).

U 65 godina dugoj karijeri glumio je u blokbasterima poput "Rush Hour 3", sarađivao je sa Martinom Scorseseom u filmu "Shutter Island" i sa Stevenom Spilebergom u "Minority Report" u kanskom pobedniku "The Diving Bell And The Butterfly", ali je ostvario niz uloga u umetničkim filmovima.

Poslednje decenije glumio je u veoma popularnoj tv seriji "Game of Thrones", zatim "Star Wars: The Force Awakens" ali i pozajmljivao glas liku u "Simpsonovima" .