Maštanje o moru se nikad ne završava, a nekako je posebno izraženo u maju. Još ako je maj neki šućmurast, hladnjikav i kišan, a izgledi za stvarni odlazak na more predstojećeg leta iz dana u dan sve mršaviji, to maštanje je samo intenzivnije. Na šta tačno mislim znaju Ričard Holi, Bili Breg, Paolo Frezu i ostala ekipa iz današnje Gistro FM epizode. Moja majska sanjarenja zna čak i ovaj nesrećni foto-tapet koji je na omotu današnje epizode. Snovi o moru imaju izraženije boje uz muziku. A i veće izglede da ne budu samo snovi.

Gde je maštanje o pučini, tu je bosanova. Oba Gistro evergreen albuma imaju veze sa tim žanrom. Za debi Žoaa Žilberta iz 1959. kažu da je prvi bosanova album, a klasik Antonija Karlosa Žobima i Elis Režine iz 1974. odavno se ubraja među najveće ploče koje su ikad snimljene u Južnoj Americi. Zato baš njih predstavljam u ovoj morsko-sanjarskoj epizodi.

Kada su u pitanju ploče koje će globalno obeležiti 2019. a da valjaju, jednom od njih se bavimo danas. Četvrti album Andersona Paaka "Ventura" je savršen balans kvaliteta, mere i šmeka savremene mainstream soul/rnb muzike. A ruku na srce, odavno nisam naleteo na ploču koju vole ljudi sa toliko različitim muzičkim ukusima.

Kad smo kod soula, slušamo prvu pesmu sa novog posthumnog albuma Čarlsa Bredlija, novi Budos Band, odnosno evergreen Otisa Redinga koji i dalje zvuči moćno.

Od sveže muzike, tu su najnoviji singlovi za The National, The Black Keys, Vilija Nelsona i Violent Femmes.

Album nedelje je nova ploča za škotski pop bend The Pearlfishers. Ako volite baš onaj orskestrirani pop kojim vas u Gistru gušim poslednjih 14 godina, onaj što je nov a zvuči kao da je stari, ako volite "Pet Sounds" od Beach Boys, duvače Barta Bakaraka, Belle & Sebastian i Pulp, načuljite uši. Nijednu novu ploču nisam slušao proteklih sedam dana kao ovu. Album nedelje.

U ženskom folk bloku družimo se sa devetnaestogodišnjom Engleskinjom Bili Merten koja je nedavno objavila drugi album, norveškom ekipom Elva, a pridržile su im se i Novozelanđanka Aldus Harding, kao i naslovna pesma sa novog albuma Nore Džons.

Tu su još Bojana Vunturišević, Nežni Dalibor, The Beatles, Blood Orange, Gracin, Arsen Dedić, Herbi Henkok, Drugdealer i mnogi drugi.

Nekad je dovoljno da imate samo muziku i foto-tapet pa da budete tamo gde vam se ćefne. Čini mi se da je ovonedeljna Gistro FM epizoda relativno solidan primer za to.

Preporuka

share