Preminuo Ian Holm

Doajen britanske glume, Ian Holm, preminuo je u 88.godini.

U poruci medijima, Holmov agent je izjavio "Sa velikom tugom obaveštravamo vas da je glumsa Sir Ian Holm preminuo ovog jutra. Umro je mirno u bolnici, okružen porodicom. Šarmantan, nežan i strašno talentovan, puno će nam nedostajati." Takođe je izjavio da su njegove zdravstvene tegobe bile povezane sa parkinsonovom bolešću.

Holm je bio veoma reoznatljiva figura na sceni. Podjednako uspešan i u pozorištu i na filmu. Osvojio je nagradu BAFTA, i bio nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Chariots of Fire" (1981). Takođe je glumio Bilbo Baginsa u epskoj trilogiji "Lord Of The Rings" i "Hobbit". Jedna od njegovih najslavnijih uloga bio je neispravan android Ash u Alien-u Ridleyja Scotta.

Rođen 1931. u Essexu u Velikoj Britaniji, Holm se izvrsno snašao na pozornici i u svojoj ranoj karijeri bio je glavni oslonac u Royal Shakespeare Company, osvojivši nagradu Evening Standard za najboljeg glumca za Henryja V 1965. Takođe je bio poznat i po svom radu sa Haroldom Pinterom i majstorski kralj Lear 1997. godine.

Ostali značajni nastupi Holma uključuju vremenske "Time Bandits" i "Brazil" Terryja Gilliama, "The Madness Of King George"​, "The Fifth Element" i "The Sweet Hearafter", Atoma Egoyana. Takođe je imao znatan uspeh na malom ekranu u tv serijama poput "The Borrowers".

Preporuka

share

Terry Pratchett
share