Robert Finley -  Sharecropper’s Son [2021]

Robert Finley
Sharecropper’s Son
Easy Eye Sound Records / 2021
8.5
8

Robert Finley je imao šezdeset i dve godine, bio slep i nezaposlen kada je, zahvaljujući neprofitabilnoj fondaciji Music Maker Relief Foundation, dobio priliku da snimi svoj debi album, koji je hrabro nazvao Age Don‘t Mean a Thing. Zahvaljujući producentu Bruceu Watsonu i legendarnom Jimbo Mathusu,  Finley je u Memphisu sa članovima The Bo-Keysa uspeo da profiliše svoj muzički izraz istovremeno udahnuvši novi život u Southern soul, što su muzički novinari prepoznali. Nakon Age Don‘t Mean a Thing on se povezao sa Danom Auerbachom, sa kojim prvo izdaje originalni soundtrack za grafičku novelu Murder Ballads, a nakon toga i album Goin' Platinum!, čime postaje deo Easy Eye Sound tima.

Ono što su Auerbach i Finley započeli na prethodnom LPju, nastavljaju još intenzivnije na Sharecropper's Son. Naglasak ostaje na Robertovom glasu a Danova gitara ostaje blago po strani sve do solo deonica, gde iskače u prvi plan, dok pozadinu čine ruralnih pejzaži američkog juga i senke velikana kao što su Solomon Burke, Syl Johnson i Al Green. Album započinje falsettom, „Souled Out On You“ se polako, uz pomoć duvačke sekcije razvija do raskošnog južnjačkog soul finala, začinjenog bluz solažama. Odmah nakon, razigrana „Make Me Feel Alright“ podiže atmosferu na viši nivo.  Jasan je lični pečat, kao i nostalgija koja provejava na pesmama „Sharecropper’s Son“, “Country Child” i “Country Boy”, uz poruku da se ličnost gradi teškim, ali poštenim fizičkim radom, što ponekad mnogo više znači  od obrazovanja. Moćni R‘n‘B zvuk koji donosi “My Story” služi kao podstrek svim sanjarima, ona objašnjava razlog zbog čega jedan slepi stari čovek ima snage da iznova priča svoju priču: „You gotta learn your children how to fly, so they can reach the sky“. Isto kao što se njegov glas kreće kroz različite tonalitete, Finleyjeve pesme u jednom trenutku nose srceparajući bol, kao „I Can Feel Your Pain“, da bi nakon toga ležerno ušetale na teritoriju močvarnog bluza poput „Better then I Treat Myself“. “Starting to See” je još jedan emotivni Southern dragulj koji daje nadu, kao i poslednja numera, gospel „All My Hope“, na kojoj RF peva: „I’ve been healed by the savior“.
Možda su bile potrebne decenije ali Robert Finley je ostvario svoje snove. Iako je izgubio vid, dobio je mogućnost da se njegov glas čuje daleko, što je uspeo da iskoristi, propovedajući drugima da nikada ne odustaju, jer samo vera i odlučnost mogu odnijeti čoveka do neslućenih visina. Naravno, uz malu pomoć Dana Auerbacha.

Preporuka