Point Blank [1967]

Point Blank
MGM, 1967
Režija: 
John Boorman
Scenario: 
Alexander Jacobs, David Newhouse, Rafe Newhouse po romanu "The Hunter" koju je napisao Richard Stark
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski

Nakon skoro decenije na čelu Bristolskog odeljenja BBC za dokumentarni program, Boorman je 1967.godine režirao svoj prvi holividski film, Point Blank, koji će kasnije biti prepoznat kao jedan od najboljih filmova novog talasa, poput Bonnie and Clyde koji je, interesantno je pomenuti, doživeo premijeru iste nedelje kada i Point Blank.

Nakon toga, Boorman je nastavio saradnju sa Lee Marvin-om u filmu Hell On Pacific a sledili su klasici tipa Deliverance, Excalibur i kasnije The Emerald Forest.

Film rađen po noveli koju je napisao Richard Stark, The Hunter, je zapravo, u biti, klasičan krimić u čijoj je osnovi osveta. Naime, nakon pljačke koju su uspešno izvršili, Walker (Lee Marvin), njegova žena Lynne (Sharon Acker) i Mal Reese (John Vernon) dolaze u Alkatraz kako bi podelili plen. Walker tada dobija metak koji, iz velike blizine, ispaljuje Mal Reese i ostavlja ga da iskrvari i umre dok odlazi sa njegovom ženom i 93 hiljade dolara. Walker ipak preživi napad i kroz par godina se vraća u Los Anđeles ali ne zbog novca već isključivo radi osvete. Postoje dve vrste ljudi u njegovom svetu - njegove žrtve i njegove žene. Ponekad ih ne možete razlikovati.

Nasiljem bez ikakvih moralnih barijera, film je poprilično ignorisao tadašnje standarde kreiranja tipičnih holivudskih trilera i krimića. Osnovne razlike se ogledaju u jedinstvenoj fantazmagoriji, posebnoj narativnoj strukturi, postavljanju kamere kao i u koloritu scena i zvuku. Plastičan primer je scena nasilja u noćnom klubu koju paralelno prati muzička numera.

Hladni i nezaustavljivi antiheroj Walker u miljeu vizuelnog avanturizma kakvog je kreirao Boorman oko njega postao je prava inspiracija generacijama koje su tek kasnije napravile velike karijere rukovodeći se "evropskom" eksperimentisanju u srcu američke kinematografije. Pritom, mislim na imena poput Martin Scorsese, Paul Schreder, Brian De Palma, Quentin Tarantino i Mel Gibson. Ovaj poslednji je snimio rimejk filma nazvan "Payback" iz 1999.godine.

 

Preporuka

share
share