Pogledajte: The Shins - The Great Divide

 

The Shins su podelili dve verzije nove pesme pod nazivom "The Great Divide", a za glavnu verziju bend je podelio video.

James Mercer, Jon Sortland i Yuuki Matthews su zajedno napisali i koproducirali pesmu. U izjavi za medije Mercer kaže da je pesma „spoj futurizma i nostalgije. Koristili smo sve, od vintage sintisajzera do iPhona, od Ludwig-a od šezdesetih do 808.-a." 

Paul Trillo režirao je video u sa kreativnim upitstvima Jona Sortlanda i produkciji Hunters House Entertainment Group. "Iako se pesma osjeća intimno lirski, video je zahtevao nešto vizuelno veliko," kaže Sortland u saopštenju za javnost.

Trillo je imao ovo da kaže: „Za mene će "The Great Divide" doći do prekretnice. Tema pesme govori o ovom opipljivom rascepu koji svi trenutno osjećamo. Dakle, kad je Jon Sortland prvi put stigao s mnoštvom ideja, jako sam se uzbudilo šta bi ovo moglo ispasti. Znali smo da želimo stvoriti nešto tako veliko poput pesme; nešto što je bilo i nadasve nadrealno, a odjekuje i na ljudskom nivou. Htio sam smestiti trenutno stanje stvari, ovu ‘Veliku podelu’ kroz koju prolazimo, u veći kontekst univerzuma. Kao i sama pesma, bila je pravovremena i bezvremenska. Tada sam nekako nabasao na ideju beskonačnog smanjenja vremena. Pesma takođe ima ovaj privlačan kvalitet koji vas vuče sve dalje i dalje, tako da je kontinuirano kretanje imalo puno smisla. "

Posljednja dva albuma The Shisn  bili su Heartworms iz 2017. godine i njegov prateći album The Worm's Heart iz 2018. godine, koji je bio prerađena verzija Heartworms-a.