Ostani kod kuće i slušaj: Brigand – Iza Crne Duge

U vremenu otkazanih muzičkih dogadaja, mnogi muzičari ostaju bez izvora prihoda. Kako bi podigli svest o uticaju pandemije korona virusa na muzičare, odlučili smo se da promovišemo kupovinu domaćih izdanja, kako bi pomogli izvodačima u ovim teškim vremenima. Jedna od preporuka Webmagazina FatHipster je izdanje Iza Crne Duge benda Brigand. Album je objavila izdavačka kuća Dallas Records.

Brigand je alternativni rok sastav sa doom i shoegaze uticajima oformljen 2011. godine od strane Velibora Nikolića. Ostatak benda čine Stefan Gaćeša (bass gitara, klavijature) i Milan Sarić (bubnjevi). Bend je u septembru 2013. godine objavio svoj prvi studijski album, Zaplešimo Grešnici a četiri godine kasnije, izlazi i Daleko Je Vavilon,  izdat za Black Planet Records. Treći po redu studijski album Iza Crne Duge snimili su za Dallas Records a produkciju potpisuju sami članovi benda.

Iza Crne Duge donosi devet novih pesama i sada je prvi put u njihovom radu primetan ozbiljniji uticaj osamdesetih. Prožet je shoegaze gitarama, teksturama efekata i sa jasnom ritmičkom podlogom (Cocteau TwinsMy Bloody ValentineJandek,  loveliescrushing), a novi uticaji benda oslonjaju se na raniju anternative/doom osnovu (NeurosisSoundgardenSonic YouthSwansJesu). Jaki i metaforčni tekstovi ovog puta okrenuti i „na spolja“ i „iznutra“. Album čini tematski zaokružena celina koja govori o zamišljenom putu čoveka sa „one strane duge“, gde ga dočekuje 21. vek u tranzicionom društvu sa vladavinom tzv. „četvrtog staleža“. Za artwork je odgovaran Marko Adamović (koji potpisuje i sve prethodne omote grupe), a u promotivne svrhe snimljen je i spot za pesmu „Milioneri Protiv Milijardera“ u režiji Nemanje Đorđevića.

Album možete slušati na sledećem linku - ovde.

Preporuka