Sloboda je jedna od onih najskupljih reči u svakom jeziku. Zbog nje se neki ljudi menjaju, drugi nikada, treći ostavljaju, četvrti bivaju ostavljeni, peti je pogrešno tumače, šesti tvrde da ne postoji, a sedmi su kadri za nju dati život. Ima i onih koji o slobodi snimaju filmove, pišu knjige, a neki i pevaju o njoj. Neki od onih koji su mnogo lepo pevali o slobodi su Leonard Koen i Kris Kristoferson.

Tokom jednom letnjeg popodneva, krajem šezdesetih, posmatrajući dve ptice na telefonskom kablu preko puta svoje terase na grčkom ostrvu Hidra, Keon je napisao pesmu Bird on a Wire. Reč je o pesmi koja govori o mom poimanju slobode više od svega što sam napisao od kada sam naučio slova, a ujedno je jedna od pet najlepših pesama koje sam čuo u životu, tik uz Drejkovu Northern Sky, Dilanovu I Want You, Tomorrow Never Knows od The Beatles i Fade Into You grupe Mazzy Star.

Par godina kasnije Kris Kristoferson je napisao pesmu Me and Bobby McGee u kojoj se čuje onaj nezaboravni stih “freedom’s just another word for nothing left to lose”. Keon je umro odavno, Kris pre neki dan. Poslednja Krisova želja bila je da mu na nadgrobnom spomeniku budu ispisana prva tri stiha pesme Bird on a Wire. Zato baš ta pesma otvara današnji Gistro FM, a naslov je pozajmljen od Krisa. Nije neophodno reći da je cela ova epizoda posvećena gospodinu Kristofersonu.

Njega lično ćemo čuti u pesmi Sunday Morning Coming Down, čiji stihovi, po mom mišljenju, spadaju među najlepše stihove u istoriji popularne muzike. Ostale Krisove hitove u ovoj epizodi izvešće Dženis Džoplin, Elvis Prisli, Džoni Keš, Calexico i Merijan Disar, kao Rebeka Gejts i bend Califone.

Od noviteta, slušamo neuništivog Vilija Nelsona u obradi Flaming Lips klasika Do You Realize, poslednji singl za Bon Iver, prvu novu pesmu grupe The Cure nakon 16 godina čekanja, genijalan novi album britanskog benda Paradise Cinema na kome slušamo zanimljivu mešavinu afričke i ambijentalne muzike, odlično novo izdanje za danski bend Efterklang, kao i najnoviju saradnju Bila Kalahana, vlasnika etikete XL i mlađe sestre Majli Sajrus koja se zove Noa. Društvo nam prave i Air, Dimitri From Paris, American Music Club, Lija Tomas, poljska pijanistkinja Hanija Rani, Robin Hičkok i mnogi drugi.

Bilo da uživate u slobodi, patite za njom ili su vam se usta osušila objašnjavajući kako ona ne postoji, ova Gistro FM epizoda daje sve od sebe da vam stanje u kome ste učini podnošljivijim, ako ne i lepšim.

Preporuka

share
share