Objavljena nova muzička kompilacija „Femikseta 8“

Jedinstvena kompilacija domaće muzičke produkcije sa ženskim autorstvom „Femikseta 8“ dobila je svoje osmo izdanje! 

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova, Ova kompilacija je osma u nizu, prateći prethodnih sedam izdatih u periodu 2010-2019. godine. Budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, Femikseta predstavlja za sad jedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu!

Selektorka ovogodišnje kompilacije bila je Đurđina Radić Djixx, a pre nje su se u toj ulozi našle Ognjenka Lakićević (Autopark), Milica Mitić (Lula Mae, Sofie from Seattle), Bojana Vunturišević, Ida Prester i Maja Cvetković (E-play).

Bila mi je čast da preslušavam sve prijavljene kompozicije i baš sam uživala. Ono što me je posebno iznenadilo jeste raznovrnost žanrova i hrabrost da se isprobaju neke različite komponente u samom zvuku i izvedbi. U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pažnju i bila sam baš prijatno iznenađena kreativnošću. Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupečatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti – no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i svih prijavljenih učesnica/učesnika“, izjavila je Đurđina povodom novog izdanja Femiksete.

Konkurs za osmo izdanje Femiksete podržano je od strane Music Freedom day koji se obeležava 03. marta u saradnji sa Freemuse. Dan slobode muzike, koji se održava svake godine 3. marta od 2007. godine, je globalna proslava ljudskog prava na muzičko izražavanje, sa umetnicima i organizacijama koje se ujedinjuju da podrže muzičare koji jednostavno insistiraju na njihovom pravu da se izraze.

Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslužna je Maja Goračinska, arhitektica i jedna od osnivačica M.art kolektiva.

Vest je preuzeta sa sajta Agencije Rock Svirke - https://www.rocksvirke.com/