Mull Historical Society - Wakelines [2018]

Mull Historical Society
Wakelines
Xtra Mile Recordings / 2018
8.4
8

Mull Historical Society je ime iza koga stoji škotski muzičar i pisac Colin MacIntyre. Debi album Loss pod imenom Mull Historical Society objavio je još 2001.godine.

Na tom albumu nalazi se pesma "Watching Xanadu", koja je te godine bila ogroman hit. Verujem da su mnogi čuli pesmu „Watching Xanadu“ ali mali broj njih zna ko stoji iza te pesme. Već sama ova pesma je dovoljna da MacIntyreu obezbedi mesto među  velikanima ne samo  škotske indie pop scene poput Teenage Funclub, Belle&Sebastian ili Camera Obscura već britanske pa i svetske.

Ali kako je svet pun one-hit wondera, neko bi mogao pomisliti da je to slučaj i sa Mull Histroical Society, i ne bi bio u pravu. Iako ni jedan album objavljen kasnije, a ima ih osam (od kojh su dva pod njegovim ličnim imenom),  nije doživeo ni sličnu popularnost, to nije znak da je MacIntyre prestao da stvara dobru pop muziku.

Najbolji dokaz za to je njegov prošlogodišnji album Wakelines, koji je po mnogim aspektima njegovo muzički najraskošnije delo. Wakelines je nostalgičan osvrt na njegovo rodno mesto Mull, njegov život i odrastanje, što daje dodatnu emocionalnu toplinu ovom albumu.

Mull je inače drugo najveće ostrvo u Unutrašnjim Hebridima, zapadno od obale Škotske, čije je zvanična populacija  2800 stanovinka. Ovaj podatak koji uz kombinaciju predivne prirode ovog ostrva, čini, bar autoru ovog teksta savršeno mesto za život. Tako je mislio i MacIntyre, koji se vratio u rodno mesto i nastavio sa stvaranjem muzike i pisanjem romana, koji je takođe posvetio ovom ostrvu.

Album otvara naslovna „Wakelines“ koja svedoči da MacIntyre i dalje ima veoma oštar i istančan osečaj za pop melodiju . „Wetland Urban Fox“ je pravo malo pop gitarsko remek delo.

„14 Year Old Boy“ je veoma emotivno, intimno i nostalgično sećanje na trenutak kada je od oca dobio prvu gitaru. „Child Inside of Me“ krase odlični gudački aranžmani, „Somewhere in Scotland“ nosi atmosferu ranih Belle & Sebastian, dok je „Clementine“ chamber pop hit koji najbolje svedoči o zrelosti i umeću MacIntyrea ako muzičara.

Wakelines je producirao Bernard Butler, nekadašnji gitarista Suede, što je svakako dodalo onu finalnu polituru zvuku ovog albuma i učinilo ga jednim pravim malim skrivenim muzičkim draguljem.

Preporuka

share
share