Matka Joanna od aniolów [1961]

Matka Joanna od aniolów [1961]
Mother Joan of the Angels
Kadr Film Unit
Režija: 
Jerzy Kawalerowicz
Scenario: 
Tadeusz Konwicki po noveli Jaroslaw Iwaszkiewicz
Zemlja proizvodnje: 
Poland
Jezik: 
Polish | Latin
9.0
9
Poljska kinematografija spada u red najjačih evropskih posleratnih doprinosa svetskoj kulturnoj baštini. I dok su, recimo, Vajda i naročito Polanski (u manjoj meri Zanussi i Skolimowski) poznati daleko izvan granica svoje domovine, većina režisera je opusima i sudbinama bila vezana za Poljsku, a njihova dela će tek u nadolazećim decenijama biti predmet proučavanja kritike i publike.
 
Jedno takvo remek-delo predstavlja i Mother Joan of Angels, religiozna drama sa elementima saspensa i horora. Film je režirao Jerzy Kawalerowicz, jedan od najtalentovanijih posleratnih režisera. Međutim, njegovi kasniji radovi nisu ni približno dostigli estetiku i kvalitet njegova dva najznačanija filma: Night Train iz 1957. i Matka Joanna iz 1961.
I dok Night Train ima hičkokovski ambijent, Matka Joanna predstavlja prilično originalan zapis, koji je većim delom zasnovan na istinitim događajaima iz prošlosti Poljske. Mladi sveštenik dolazi u zabačeni manastir, kako bi se na delu uverio u istinitost priča o časnim sestrama koje je zaposeo lično Đavo. Ovo je samo kraći opis zapleta, međutim, srž narativnosti leži i u preplitanju sudbina svih junaka uključenih u priču oko manastira.
 
Naravno, oni koji očekuju horor mogu biti razočarani, jer film ne nudi natprirodne elemente, već jednu ozbiljnu psihološku studiju o ljudskih strahovima i neizvesnosti egzistencije. Međutim, vizuelna punoća krajolika, gluma, izvrsna scenografija i crno-bela fotografija ovaj film čine neprocenjivim umetničkim produktom vanvremenskih proporcija.