Love & Mercy [2014]

Love & Mercy [2014]
River Road Entertainment, Battle Mountain Films
Režija: 
Bill Pohlad
Scenario: 
Oren Moverman, Michael A. Lerner
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
4.5
4
Biografsko-muzička drama se oslanja na kontroverzni odnos psihoterapeuta Eugene Landyja i frontmena benda The Beach Boys Brian Wilsona. Režiser filma Bill Pohlad nas šeta između šezdesetih (stvaranje Pet Sounds) i osamdesetih (začetak Wilsonove veze sa njegovom drugom ženom Melindom Ledbetter).
 
Nažalost, rediteljski neiskusni Pohlad nam ne nudi ništa više do klasične holivudske sapunice bez mnogo mesa, pikanterije i uopšteno burnih detalja prilično zanimljive biografije čuvenog muzičara. Pohlad se igra režije: ima tu malo halucinogenih tripova, malo nepotrebnih sloumoušna, malo više bogate scenografije i koloritnih lokacija... sve lepo upakovano u jedan pop proizvod kakav su The Beach Boys i u svojoj suštini bili... ali, da li je to Brian Wilson želeo?
 
Pohlad pokušava da kaže sve vreme da je B. Wilson bio neshvaćeni odmetnik. Međutim, za one koji prate muziku, za one koji čuju i nešto više od skladnih akorda i pitkih harmonija muških glasova, činjenica da je frontmen benda bio zaista vrstan kompozitor, nije apsolutno nikakva novina. Kritičari su odavno Pet Sounds apostrofirali kao jedan od najboljih albuma svih vremena, i to je opšte poznata činjenica. 
 
 
Pohlad pokušava da nas uvede u svet Wilsonovih unutrašnjih glasova sve vreme koketirajući sa njegovim mentalnim poremećajem, za koji ustanovljujemo ili makar sumnjamo (na osnovu Lendijevih predanja) da je reč o paranoidnoj šizofreniji, za koju je kao okidač poslužila scena napada panike u avionu. E sad, kada se na kraju ispostavi da je Lendi zapravo manipulator, činjenica da se radi o maničnoj depresiji i blažem obliku šizofrenije, gledaoca čini konfuznim... šta smo zapravo sve vreme gledali. Možda je bilo najbolje pročitati temeljno biografiju sa Wikipedije. Ispada da je film zapravo o ljubavi i romanitčnoj vezi između Ledbetterove i Wilsona. Što je sasvim u skladu sa opusom glavnog glumca John Cusacka.
 
Krajnji utisak je da smo dobili još jednu potrošenu biografiju u režiji holivudskih manipulatora.