IDLES premijerno u Hrvatskoj na INmusic festivalu

Predvodnici savremenog britanskog post-punka i jedan od najzanimljivijih muzičkih sastava generacije, IDLES, novo su pojačanje impresivnog programa jubilarnog INmusic festivala #15.

Osnovani u Bristolu 2009. godine, pet ‘besposličara’ Joe Talbot, Adam Devonshire, Mark Bowen, Lee Kiernan i Jon Beavis u prvih osam godina postojanja objavili su tri EP izdanja tražeći svoje mesto pod suncem. Tek u martu 2017. godine IDLES objavljuju svoj prvi studijski album Brutalism nakon kojega postaju nezamenjiva pojava na britanskoj savremenoj sceni i predvodnici nove generacije punk rocka sa političkim pomakom.

Svega godinu i po kasnije izlazi Joy as an Act of Resistance koji uz ponovljeno opravdano oduševljenje kritike i publike, bendu donosi i prve nominacije za muzičke nagrade – Brit Award, Mercury Prize, i dr. no fokus benda ostaje bliska interakcija sa publikom i sadržaj njihove muzike. Siromaštvo, propast socijalne države, Brexit, imigracija, toksični maskulinitet, psihičko zdravlje, samo su deo tema koje IDLES stavljaju u prvi plan odskačući od uobičajeno pasivnog i sladunjavog narativa popularne muzike. Ultra Mono, treći studijski album objavljen u oktobru 2020. godine, čvrsto je ustoličio IDLES i njihove socijalno osetljive vrednosti u prvu ligu svetske muzike, ali i ponovo proširio krug njihove publike koja beg od osećaja nepripadanja u savremenom društvu nalazi u zajednici okupljenoj oko IDELSa i atmosferi slobode, neosuđivanja i međusobne podrške. Upravo zato najbolje od IDLESa ostvaruje se u nastupima uživo, a nakon preduge pandemijske pauze povratak IDLES na pozornice biće nezaboravno iskustvo i dugoočekivan premijerni nastup u Hrvatskoj na INmusic festivalu #15.

IDLES se pridružuju već potvrđenim nastupima The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Royal Blood, White Lies i Fontaines D.C. u sklopu odgođenog jubilarnog izdanja INmusic festivala #15 koje će se održati na dobro poznatoj lokaciji u Zagrebu od 20. do 22. juna 2022. godine. Ograničen broj najpovoljnijih trodnevnih festivalskih ulaznica za INmusic festival #15 po ceni od 499kn dostupne su putem službenog festivalskog webshopa, a već kupljene ulaznice za INmusic festival #15 ostaju važeće i za nove datume održavanja jubilarnog izdanja INmusic festivala.

Vest je originalno objavljena na sajtu Rock Svirke.

Preporuka

share
share