Gruff Rhys najavio novi album

Gruff Rhys, frontmen velškog Britpop benda Super Fury Animals najavio je solo album Pang! i podelio je video za prvi singl i ujedno nalovnu numeru "Peng!". Stihovi pesme su na velškom. Pang! izlazi 13.septembra za izdavačku kuću Rough Trade.

Pang! je naslednik albuma Babelsberg koji je Rhys objavio juna prošle godine takođe za Rough Trade i snimljen zajedno sa BBC Nacionalnim orkestrom Velsa koji broji 72 muzičara. Pang! takođe sadrži i stihove na zulu jeziku i na njemu je Rhys radio tokom 18 meseci. Album je producirao Južno Afrički muzičar i producent Muzi i snimljen je u Kardifu, u Velsu. U pesmi "Pang!" Rhys je pevao i svirao gitaru,  bivši član The Flaming Lips, Kliph Scurlock je za bubnjevima, Gavin Fitzjohn (brass),  Kris Jenkins (flauta i perkusije) i Muzi (bas i beats)

Rhys  je izjavio o pesmi "Pang!" "Ovo je pesma sa engleskim nazivom na velškom jeziku. Započela je kao folk melodija da bi brzo napredovala, i donela listu razloga za pang (iznenadne jake i boljne emocije): glad , kajanje, twitter, bol, loš dizajn itd. Upotreba engleske reči za pesmu na velškom jeziku možda deluje čudno ali verujem da je to kao upotreba francuske reči "magazine" u pesmi na engleskom. Pomalo je pretenciozno ali prihvatljivo."

Pang!:
1. Pang!
2. Bae Bae Bae
3. Digidigol
4. Ara Deg (Ddaw'r Awen)
5. Eli Haul
6. Niwl O Anwiredd
7. Taranau Mai
8. Ôl Bys / Nodau Clust
9. Annedd Im Danedd