Eva Grlić, Sjećanja i neobjavljene priče

Kulturni centar Beograda i Udružnje za kulturu povezivanja MostArt Jugoslavija pozivaju vas na razgovor o prvom izdanju u Srbiji knjige Eve Grlić, Sjećanja i neobjavljenje priče i projekciju filmaSkriveno djetinjstvo: Vesnina priča.

Sreda, 20. april 2022.

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

18 sati – projekcija filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča, režija Željko Rogošić, 2021., 47 min

19 sati – razgovor o knjizi

Učestvuju: Rajko Grlić, Ante Tomić, Filip David i Dragan Stojković, izdavač

Sjećanja su svojevrstan intimni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena. Identitet i jedinstvena sudbina Eve Grlić (1920-2008), uticali su na njen veoma širok pogled na svet. Eva Grlić bila je istaknuta hrvatska novinarka, prevoditeljica i urednica, supruga profesora estetike Danka Grlića, i majka poznatog hrvatskog filmskog reditelja i producenta Rajka Grlića. Odrasla u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, od 1938. živela je u Zagrebu. Najbliži članovi porodice su stradali u holokaustu, preživela je progone u NDH, učestvovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku. Njena sećanja su odlično polazište kroz koje je moguće analizirati i razdoblje od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih. Ona piše o Korčulanskoj filozofskoj školi, putovanjima, životnim sudbinama najbližih prijateljica kao i buđenju nacionalizma na ovim prostorima otkrivajući kako je pojave i ratne događaje iz 90-ih videla ona, koja je živela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.

Film Skriveno djetinjstvo priča je o dvema ženama, o majci Evi i ćerki Vesni, koje su jedine od uže i šire porodice Izrael i Domany preživele teror ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske. Kad je započeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, 6. aprila 1941, Eva je imala 21 godinu a Vesnu je rodila nekoliko nedelja kasnije.

Režija: Željko Rogošić

Produkcija: Udruga FSŽF Zagreb, 2021.

Broj mesta za projekcije i razgovor je ograničen.

Molimo vas da najkasnije do 19. aprila potvrdite svoj dolazak na mejl adresu jovana.radovanovic@kcb.rs i besplatne karte preuzmete na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beogarda sat vremena pre početka programa.

Organizatori događaja: Udružnje za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA, i Kulturni centar Beograda.

Preporuka

share
share