U saradnji sa Američkim kutkom iz Niša, književni časopis Book Hub predstavlja vam poslednji roman sa čitalačkog kluba Američkog kutka Niš, čime je kutak zatvorio svoje radionice. Just Mercy, Brajana Stivensona, bavi se nepravdom u američkom pravosudnom sistemu. Knjiga pruža dirljiv i duboko ličan pogled na borbu protiv sistemskih nepravdi kroz priču jednog advokata koji se zalaže za pravednost.

 

Igra pravde i nepravde

 

Kroz više romana savršen američki pravosudni sistem pokazuje svoje ozbiljne probleme. Kriminalno pravosuđe u Americi ponekad deluje više kriminalno nego pravedno. Prepuno grešaka, zloupotreba, rasizma i okrutnih kazni, sistem tvrdoglavo odbija reforme i neuspeva da nauči čak i iz najočiglednijih grešaka. Nigde, kao na jugu, stvari nisu gore nego u tvrdokornom srcu Diksija, tj. Alabami, južnjačkom tlu koje autor unosi u svoj romaneskni prostor, čime postaje zaštitnik prokletih. Njegova knjiga, Just Mercy, osvetljava nepravde koje su postale glavna tema savremnog trenutka u američkoj istoriji.

 

 

Sistem nametnute krivice

 

DNK analize forenzičara širom Amerike skoro svake nedelje otkrivaju pogrešne osude. Takođe, preovlađujuće je prisustvo manjina u zatvorima. Sve ovo ukazuje na sistemsku pristrasnost. Paralelne drakonske kaznene smernice tokom rata protiv droga izgledaju sve strožije, što je dovelo do pojave pokreta Black lives matter. Studije koje je sporovela Stivensonova organizacija dovode u sumnju tačnost svedočenja očevidaca, a čak se i države koje još uvek izvršavaju smrtne kazne suočavaju sa katastrofalno loše izvedenim pogubljenjima. Ove vesti stižu do građana kroz članke i televizijske priloge o zlostavljanim pojedincima. Just Mercy, možemo žanrovski odredi kao memoar. Ovaj memoar sadrži dokumentarnu građu, okuplja i personalizuje borbu protiv nepravde kroz priču o jednom aktivističkom advokatu – Brajanu Stivensonu.

 

Stivensonov put

 

Brajan Stivenson je odrastao siromašan u Delaveru. Njegovi potomci (prabake i pradede) bili su robovi u Virdžiniji, a deda mu je ubijen u stambenom bloku u Filadelfiji kada je Stivenson bio još tinejdžer. Stivenson je pohađao Eastern College (sada Eastern University), hrišćansku instituciju izvan Filadelfije, a zatim je studirao prava na Harvardu. Posle toga je počeo da zastupa siromašne klijente na Jugu, prvo u Džordžiji, a zatim u Alabami, gde je bio suosnivač nevladine organizacije Inicijativa za ravnopravnu pravdu.

 

Misija i klijenti

 

Just Mercy se uglavnom fokusira na njegov rad i klijente. Centralna narativna linija je priča o Volteru Mek Milanu, koga je Stivenson počeo da zastupa kasnih 1980-ih, dok je bio na čekanju za izvršenje smrtne kazne zbog ubistva mlade bele žene u Monrovilu, u Alabami, rodnom gradu Harper Li. Mornovil je dugo promovisao svoju povezanost sa romanom Ubiti pticu rugalicu, pričom o afroamerikancu lažno optuženom za silovanje bele žene. Mek Milan, koji nikada nije čuo za tu knjigu i jedva da je imao problema sa zakonom, imao je aferu sa belom ženom, što ga je učinilo ranjivim za progon.

 

Pravda za Mek Milana

 

Mek Milanovo iskušenje je dobar predmet za Stivensona, pre svega zato što je bilo tako šokantno. Čitalac brzo počinje da navija za Mek Milana dok vlasti izmišljaju slučaj protiv njega, ignorišu svedoke koji su bili s njim na crkvenom skupu kod njegove kuće kada se desilo ubistvo, i šalju ga — pre suđenja — u smrt. Kada gotovo potpuno bela porota vrati presudu doživotnog zatvora, sudija, po imenu Robert E. Li Kej, preinači presudu u smrtnu kaznu.

Preporuka

share
share