Causeway [2022]

Causeway
Apple TV+ / A24 / 2022
Režija: 
Lila Neugebauer
Scenario: 
Ottessa Moshfegh, Luke Goebel, Elizabeth Sanders
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Nakon što joj je karijera nakon osvajanja Oscara u "Silver Linings Playbook" baš i nije nastavila očekivanim putem, Jennifer Lawrence odlučila se vratiti pomalo indie korijenima u kojima je i počela. Prije "Igara gladi", Lawrence se kao tinejdžerica predstavila u kvalitetnom "Winter's Bone" Debre Granik kao siromašna djevojka iz srca američke redneckije u ozbiljnim egzistencijalnim problemima. Jennifer je u problemima i u ovoj na kraju kvalitetnoj, emotivnoj, nenametljivoj drami čija se radnja odvija u New Orleansu, gdje će se njena Lynsey vratiti nakon što je doživjela tešku ozljedu mozga tijekom vojne služne u Afganistanu.

U uvodnim scenama debitantskog filma Lile Neugebauer vidimo Lynsey kako praktički sve mora učiti od početka. Kao da je šlagirana, stradali su joj i motorika i memorija te ponovno ona mora svladavati sve ono što obično dolazi još u djetinjstvu. Iako je očito da je Lynsey u lošem stanju, nada se ona da će se ubrzo vratiti na stari posao gdje je radila kao inženjerka, a dok se oporavlja, vratit će se ona roditeljskoj kući u New Orleans iz kojeg je očito nekoć zbrisala. Da se naslutiti da je odlazak u vojsku bio i bijeg od kuće i problema koje je ondje imala, a da nije doživjela tako tešku ozljedu, vjerojatno se nikad i ne bi vratila kući.

Shvatit ćemo s vremenom da Afganistan i teška ozljeda za Lynsey možda i nisu bili glavna trauma, već je život kod kuće možda još bio i traumatičniji. Dok se oporavlja, Lynsey će se zaposliti na održavanjima bazena, a silom prilika će upoznati automehaničara Jamesa (Brian Tree Henry odnosno Paper Boi iz Atlante), čovjeka koji je također ne tako davno teško stradao i ostao je bez noge, već je doživio on i emocionalnu traumu. I premda susret dvoje takvih ljudi možda da naslutiti da je "Causeway" neka teška mrakača, depresija od filma, ipak nije sve tu tako crno.

Bez brige, neće se to razviti ni u neku sladunjavu i isforsiranu romansu između dvoje teško i fizički i emocionalno oštećenih ljudi, no tužni kao da uvijek nađu tužne. I dok je Lynsey nekako nestrpljiva i želi se što prije vratiti svom starom poslu, a na sebe kao da je navukla neku fasadu, počet će se ona pomalo otvarati kada se sprijatelji s Jamesom. Ova samotnjakinja koja kao da je već nekako naučila da se na nikoga ne može osloniti i da baš sve mora emocionalno duboko gurati i gutati negdje duboko od sebe, skrivati od svih, kao da će ponovno početi upoznavati taj obični, jednostavni život u kojem se ništa ne mora. I koji svima obično nudi i neku drugu priliku.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka