Malo toga na ovom svetu me pomera kao sunčana jutra početkom maja na mojoj terasi. Tada svo drveće u parkiću ispred olista, iznad glave mi je veliki zeleni prekrivač, komšije su još uvek van grada, tiho je i mogu na miru da pijem prvu jutarnju kafu dok slušam muziku. A muzika koju slušam na taj način ostaje mi u sećanju mnogo duže od pesama koje mi sviraju u bilo kom drugom ambijentu. I nema veze da li je Prvi maj, Uskrs ili Đurđevdan. Tako je bilo i ovog jutra, tako je i sada iako više nije jutro. Komšije dremaju dok po treći put slušam ovu pesmu o tome kako te više nikakvo sranje ne može iznenaditi.

Ova godina je muzički mnogo veća od prethodnih. Već sada imam 5-6 albuma koji konkurišu za album godine. A u ovoj današnjoj epizodi čućemo čak 7 albuma nedelje, što se nije desilo nijednom u 19 godina koliko postoji Gistro FM. Već danima ne prestajem da slušam novi Iron & Wine album. Često se ne razumem baš najbolje sa svetom, ali ovi stihovi Sema Bima me kontaju bolje od svih onih koji misle da me kontaju. Slično se može reći za novo izdanje Džesike Pret koje mi je za sada najlepše u njenoj karijeri. Na novi album Kamasija Vašingtona čekao sam 6 godina i po svemu sudeći taj čekić se isplatio jer je Fearless Movement opasna ploča. Ako volite shoegaze na tragu Kevina Šildsa, njegovih My Bloody Valentine ili Slowdive, obratite pažnju na novi Joyer, ubedljivo najlepši album u karijeri za ovaj duo iz Njujorka. Kada smo kod dua iz Njujorka kog čine braća, tu su i novi The Lemom Twigs - sve one divne Beach Boys i Beatles harmonije po kojima se pamte majevi su ovde. A koliko ima nove muzike dokaz je i činjenica da sam tek prošle nedelje preslušao novi Einsturzende Neubauten album koji mi stoji u kompu već mesec dana. Bliksa Bargild je posle četiri decenije sviranja sa svojim bendom snimio jedan od dva najlepša albuma u celoj karijeri ako mene pitate. A tu je još novi Emdu Moktar, ubedljivo najluđi Afrikanac u popularnoj muzici trenutno, novi Pet Shop Boys, zatim Tom Vejts, The National, Radiohead, Mik Harvi i mnogi drugi.

Dugo nisam snimio emisiju u kojoj je bilo više ovoliko dobre nove muzike. Gde god da provodite ovu nedelju, siguran sam da će biti lepša uz neke melodije iz ove Gistro FM epizode.